Šperky z papíru

Naše originální barevné šperky vyrábíme ze starého novinového papíru a barvíme je ekologickými, zdravotně nezávadnými barvami. Těší nás, že děláme radost lidem, kteří naše šperky nosí, a zároveň recyklujeme staré noviny a reklamní letáky a neškodíme při tom životnímu prostředí.

 

Všechno to začalo, když jsem si jako malá půjčila v knihovně knížku s nápady, jak si vytvořit vlastní šperky. Papírová hmota mě zaujala. Tehdy jsem ještě doma neměla žádné vhodné barvy, kterými bych vzniklé korálky namatlala, a tak jsem je natírala mamčiným lakem na nehty (měla parádní odstíny - začátek 90. let {#emotions_dlg.rehot} )

Pak jsem pracovní postup úplně zapomněla a po několika letech si ho snažila vybavit. Nevim, jestli ten recept na "těstíčko", který teď používám, je totožný s tím, který jsem kdysi vyčetla v knížce, nicméně funguje to. V té době jsem korálky patlala barvou na textil. Šlo to docela dobře, ale nebylo to ono.

Nakonec manžel objevil na hračkářských trzích barvy, které používáme teď. Zkusili jsme si pomalovat pár korálků a s úspěchem je prodali na letním festivalu v Řepici.

Z korálků jsme přešli na náušnice všemožných tvarů i barev a začali jsme je příležitostně prodávat na festivalech a trzích, až jsme se ocitli i zde na FLERu. Poslední dobou se vracíme opět ke korálum.

 

Ještě možná "technické" info pro případné zákazníky Smějící se: Náušnice jsou lehoučké, dobře se nosí. Přesto, že jsou malovány vodou ředitelnou barvou, barva je po zaschnutí nesmyvatelná, tudíž nemusíte mít strach, že se rozteče např. v dešti nebo že se vám naušnice v dešti rozmočí. Přesto, že jsou naušnice z papíru, nedají se zmačkat, jsou dostatečně pevné. Řekla bych, že jsou téměř nezničitelné.

Doporučujeme vám ukládat naše šperky tak, aby se pomalované plochy sebe navzájem nedotýkaly, protože při dlouhodobém dotyku se může barva slepit a poté odtrhnout. Není to naše vina, to je bohužel nevýhoda používaných barev, s kterou nic nenaděláme. (Barva ale jinak sama o sobě nelepí)