Když se vám v zimě stýská po jaru jako mně, můžete si za oknem vypěstovat čerstvé vitamíny.

Semínka řeřichy seženete jak v zahrádkářských potřebách, tak v různých řetězcích a v prodejnách zdravé výživy. Dokonce už je lze sehnat i v biokvalitě. V létě také připravím článek o pěstování rostlin (a dopěstování semínek) na zahradě.

 

K jejímu pěstování nejsou potřeba žádné speciální pomůcky. Poslouží vám jakákoliv mělká miska nebo krabička a nějaký absorpční materiál. Tradičně se používá vata, osobně doporučuju tu bio, protože v té klasické mohou být bělidla a další nežádoucí látky, které mohou mladé rostlinky nacucnout do sebe. Můžete taky použít ubrousek, buničinu nebo jako já nebělený toaletní papír.

Tento materiál položte na misku (u toaletního papíru a ubrousku doporučuju víc vrstev) a nechte nasát vodou.

Po povrchu rozsypte osivo. Můžete i mnohem hustěji než já, už jsem měla jen zbyteček semínek.

Velmi brzy se semínka obalí slizem (nelekejte se, tak to má být) a jsou připravena ke klíčení.

Už za pár hodin se začnou objevovat první klíčky…

 

A o pár dní později…

A do týdne můžete sklízet! Řeřicha je výborná do pomazánek, na chleba s máslem, sýrem, tvarohem nebo jinou dobrotou, na vařené brambory nebo třeba do polévky. Do vařených jídel ji přidávejte až při servírování, aby se neztratily cenné látky.

Dobrou chuť.