Rozhodujete se, jaký rostlinný olej si pořídit a chcete tu nejlepší kvalitu? Při výběru oleje či kosmetického přípravku, který obsahuje rostlinné oleje, byste jistě neměli podcenit původ oleje.

Přírodní rostlinné oleje jsou výborné na vlasy, pokožku i na vaření, ale ne všechny jsou stejně kvalitní. Např. konopný olej lisovaný za studena nádherně voní, má zelenou barvu a chutná po konopí. Kdežto konopný olej rafinovaný je žlutý, protože je odbarvený, bez vůně, protože je dezodorizovaný, a bez chuti.

Konopný olejKonopný krémKonopí

Oleje dělíme podle kvality na RAFINOVANÉ a LISOVANÉ ZA STUDENA (LZS, nerafinované). Je to dáno způsobem výroby. Rostlinné oleje se vyrábí buď rafinováním, nebo lisováním za studena.

Oleje lisované za studena (mechanická extrakce)

Oleje lisované za studena vznikají mechanickým lisováním plodu (ovoce, ořechů, peciček) či části rostlin bez přidání jakýchkoli chemických přísad a bez zahřívání. Při lisování se může přirozeně vytvořit mírné teplo, zejména pokud se lisují pecky či tvrdší části a dochází k silnějšímu tření. Vzniklé teplo je však minimální, nepřesáhne teplotu 49°C a kvalitu oleje neznehodnotí. Oleje lisované za studena si zachovávají nejvíce přirozené chuti, barvy a nutričních hodnot, které pak předávají do Vašich vlasů a pokožky.

Nerafinované oleje procházejí minimální tepelnou úpravou, nejsou odbarvovány ani dezodorizovány po vylisování. Rafinované oleje jsou odbarvené a dezodorizované a zahřívají se vysoké teploty, aby se z nich odpařily přidané chemikálie.

Mezi oleji lisovanými za studena se dále používají označení jako „raw“, „pure“ nebo „virgin“ a „extra virgin“, což indikuje, kolikrát bylo ovoce lisováno, aby se z něj dostal olej a nebo chce výrobce podtrhnout, že nejde o rafinovaný olej. Extra virgin znamená, že byl olej extrahován pouze z prvního lisování. Proto má také olivový olej extra virgin tak krásnou chuť a vůni.

Pokud ochutnáte olej a nemá žádnou chuť, pak je váš olej rafinovaný. Nerafinované oleje chutnají jako ovoce, ze kterého jsou vylisované.

Oleje lisované za studena jsou sice výrazně dražší, ale někdy stojí za to si připlatit, neboť jsou opravdu mnohem kvalitnější. Zmíněný konopný olej lisovaný za studena má silné léčivé účinky na pleť a s rafinovaným olejem ho nelze vůbec srovnávat. Pokud chcete svou pleť hýčkat těmi nejkvalitnějšími oleji a krémy, pak neváhejte vyzkoušet Mari Bio Konopný krém nebo Tekuté zlato. Krémy jsou zcela přírodní bez jakýchkoli ropných látek, neucpávají póry a nádherně pleť vyživují.

konopný krémlisovaný olejTekuté zlato pleťový krém

Kdo jednou okusí kvalitu olejů lisovaných za studena, jen těžko se vrací zpět k rafinovaným olejům.