Ať děláme co děláme, většinu z nás občas život nepříjemně zaskočí...Mně zaskočila v roce 1997 velká voda a brala hodně....Dům, firmu, sklady plné zboží...prosperitu. Byla jsem nepříjemně zaskočena, a kdo by taky ne.

Po letech usilovné práce jsme zase začínali....tentokrát s dluhy. Nebylo to jednoduchý, kolikrát nám s manželem nebylo do smíchu, ale na druhou stranu jsem se toho hodně naučila. Například jak vystačit s málem, a jak nám to slunce krásné svítí, nebo jak jsme všichni víceméně zdraví a taky, že se máme rádi. Navíc jsem se naučila i dobře rusky, protože manžel se tenkrát rozhodl začít znovu v cizině. Takže až jednou pojedu do Karlových Varů, budu tam jako doma:)

No a někdy v té době jsem narazila na Feng shui...Přiznávám, bylo to u stánků na pláži, kde prodávali třínohé žáby, želvy, draky s perlou, vonné tyčinky a ZVONKOHRY. Žábu mi koupil syn a zlatou tykev mi koupila kamarádka, až po letech jsem ale vlastně zjistila, že postavit si na stůl třínohou žábu a očekávat záplavu bohatství a prosperity nestačí.

Feng shui je učení starých čínských mistrů, založené na pozorování přírodních a vesmírných zákonů. Jde tedy o to, využít proudění energie (mají ji živí tvorové i neživé předměty) k vytvoření harmonického prostředí, kde se budou jeho obyvatelé cítit dobře.

Jenže není energie jako energie, může být dobrá, zlá, živější, klidnější, ale také vodní, dřevěná, ohnivá, zemitá, kovová, tedy energie pěti prvků.

Jakou energii ten který předmět vyzařuje, je určeno jeho velikostí, pravidelností, tvarem, barvou či materiálem. Pak už stačí vědět, která světová strana se pojí s jakou energií (podle Bagua), a vše sladit s individuálními potřebami. Dalším z principů, který Feng Shui využívá je Jin a Jang. Aby byl návrh co nejvíce individuální, využíváme astrologie Čtyř pilířů a Ming kua pro každého jednotlivce. Energii prostoru posuzujeme podle Bazhai a Letící hvězdy. Veškeré návrhy jsou zpracované podle Školy formy a Školy kompasu.

Já jsem na začátku vystačila s těmito jednoduchými radami:

1. Ukliďte - nejenom vysmýčit, ale také se zbavte starých a nepoužívaných věcí, malého oblečení (můj    případ):), starých časopisů, zvadlých kytek, starých a nepotřebných účtů...

2. Zlikvidujte tmavá zákoutí - neproudí v nich dobrá energie Čchi, nýbrž se zde zhromažďuje špatná energie.

3. Zavírejte dveře do koupelny a na toaletu - hrozí odliv financí

4. Stejně tak zavírejte poklop WC a nenechávejte kapat vodní kohoutky

5. Vyhněte se přemíře nábytku - brzdí tok dobré energie

6. Zavěšením křišťálu do okna projasníte i tu nejtemnější místnost, která znovu ožije

7. Výborně působí vodní fontány

Zvonkohry ve Feng Shui jsou mimořádně účinným prostředkem pro léčbu jak venkovního tak vnitřního prostoru. Pomáhají přitahovat novou energii, stimulují příležitosti a nechávají odvát větrem vaše životní překážky. Větřík  rozeznívá zvonkohru jemným zvukem.  Zvonkohru lze umístit všude, kde proudí vzduch. Zvonivý zvuk oznamuje příchod prospěšné Čchi. Já jsem si zkusila vyrobit pětitrubicovou zvonkohru, která chrání vchod do příbytku. Sami můžete posoudit, jak se mi povedla.