... a to doslova :-) Růžový panter vás nenechá ani o prázdninách zívat nudou. Pojďte se spolu s ním nechat nalákat k návštěvě některého z českých hradů. A napište nám, které tři z nich vás nejvíce zaujaly.

Hlasovat můžete do 17. 7.

Některé příběhy ještě pokračují a pro jejich dočtení klikněte na šipku za textem ;-)

 

 

   Střekov
Vršek černé čedičové skály kousek od Ústí nad Labem už po staletí zdobí hrad Střekov. Skála, na níž starobylý hrad stojí, padá do Labe z výšky sto metrů.
Na jaře je strmý svah černé skály poset trsy zlatavých kvítků tařice skalní. Podle pověsti roste květina všude tam, kde se zachytily plavé vlasy krásné dcery hradního pána, jež ukončila život skokem z útesu. Tělo se v temných hlubinách řeky nikdy nenašlo. Povídá se, že je odnesli trpaslíci dovnitř do skály.
Možná ale bylo všechno úplně jinak.
  Hukvaldy
  Podle místní lidové tradice hrad získal svoje jméno prostřednictvím místních víl, kterým se říkalo "húkalky". Zjevovaly se v okolních lesích a byly spíše žínkami, lesními dryádami. Jejich podoba není známa a obdobně jako "lulkyně" na Valašsku vyluzovaly prapodivné zvuky. Jejich houkání a pokřikovaní děsilo noční chodce, kteří procházeli po cestách vedoucích hukvaldskými lesy. Není známo, že by někoho utancovaly k smrti:-)
  Pražský hrad - Daliborka
  Název věže v níž bylo vězení je podle jejího prvního vězně, českého šlechtice a rytíře Dalibora z Kozojed. Když v roce 1496 vypuklo na Litoměřicku nevolnické povstání, dobyli poddaní se zbraní v ruce tvrz svého pána Adama Ploskovského z Drahonic a pod hrozbou smrti ho přinutili, aby je propustil z poddanství. Následně se uchýlili na panství Dalibora z Kozojed, který jim poskytl ochranu. Zemský soud rozhodl, že se tím dopustil těžkého zločinu proti stávajícímu právnímu řádu a zpochybnil práva vládnoucí třídy -->
  Bradlec
  Podle staré pověsti se na hradě Bradlci i na blízkém Kumburku kdysi zjevoval přízrak krásné Bílé paní. Vypráví se, že mladou manželku hradního pána, původem z Kumburku, zaklela do této podoby místní čarodějnice. Bílá paní se často zjevovala lidem a pomáhala jim. Leckdo ji spatřil, ale jakmile se pohnul nebo promluvil, zjevení zmizelo. Na smrtelné posteli čarodějnice prozradila svůj hrozný čin a Bílou paní se podařilo ze zakletí vysvobodit.
  Andělská hora
  Kdysi dávno zachránil anglický král Tristan na lovu život malému chlapci, jehož matku zabil medvěd.  Dítě dostalo jméno Richard Medvědí pracka a vychováváno na královském dvoře společně s královskou dcerou dcerou Albínou. Když jinoch dospěl, zamiloval se do Albíny. Neměl ale dost odvahy, aby požádal krále o její ruku. Přemluvil ji a tajně uprchli do míst, kde dnes stojí Andělská hora -->
  Nový Hrad
  Dávno je již tomu, co sídlila na Novém Hradě krásná a mladinká Ofka, úplný sirotek. Rodiče jí zemřeli, když jí bylo sotva šestnáct let. Nikdo ji však nelitoval, neboť byla pyšná a zlého srdce. Trýznila služebnictvo a zpupně nakládala s poddanými.  Poněvadž byla velmi zámožná, nebylo divu, že se brzy ucházelo o její ruku přemnoho jinochů z urozených rodů; leč všechno jejich úsilí získat ruku sličné panny bylo marné. Ofka jako by srdce neměla. Odbývala nápadníky s uštěpačným posměchem a zdálo se již, že chce zůstat svobodnou...
  Karlštejn
  Na Karlštejně kdysi pobývala zlá paní..... V 16. století Kateřina Bechyňová, manželka purkrabího, ohavně zamordovala čtrnáct služebných dívek.... Ovšem později se česká "čachtická" paní dočkala odplaty - byla odsouzena k umoření hladem. Zamordované dívky prý dodnes na hradu straší jako Bílé paní.
  Hazmburk
  Za letních nocí, když ve vsi pod Hazmburkem odtroubil ponocný jedenáctou a kraj se ponořil v noční dumy, vyplynula z temných hradních zřícenin postava dívky v bílé říze, s rozpuštěnými vlasy. Kráčela opuštěnými nádvořími hradu, žalostně vzdychala. Po každém vzdechu skanula jí z prsou na zem drobná krůpěj krve. Kam dopadla, tam vyrostl rudý, krvavý kvítek.
Byl to duch Lucie, nešťastné dcery Mikuláše Zajíce, pyšného pána hradu Hazmburka -->
  Zvíkov

 

Na starobylém českém hradě Zvíkově jste už možná byli. A potkali jste tam raráška? Že ne? Třeba to bude tím, že se mu nelíbí davy návštěvníků. Ale když hrad osiří a začne se stmívat to se potom dějí věci!

Nejdříve si ale musíme říct, co to vlastně ten rarášek je. Říkalo se mu také rarach a už v dávných dobách by považován za zlého ducha. Mu zlomyslnou povahu, škodí lidem a ještě z toho má škodolibou radost -->
  Okoř  
 

O malebných zříceninách hradu Okoř se vypravuje nejedna pověst. Již po několik věků se zde mluví o pokladu ukrytém pod zříceninou. Tajná podzemní síň bývala pod hradem již v dobách jeho rozkvětu, ale poklad se v ní nachází až od dob, kdy zde sídlili jezuité. Zdejší bratři byli tuze bohatí a uschovali pod zemí veliké bohatství. 

Však navraťme se o pár staletí nazpět, do doby chrabrých rytířů. Tenkrát žil na Okoři pán s dcerou -->
  Pražský hrad
Na Pražském Hradě prý dodnes žije jeden ze dvou pražských vodníků, kteří nežijí ve vodě. Jmenuje se Paklt a střeží veškerou vodu, nejen v kašnách a studnách, ale i ve vodovodu. Měří něco kolem 60 centimetrů a chodí hradem s podivným úsměvem. Na pozdravy neodpovídá a když ho chtěl někdo sledovat, zmizel mu v některé z vlhkých zdí hradu -->
  hrad Broumov 
 Vypráví o tom, že kdysi jel koňmo svými lesy          
bohatý a mocný Smil ze Střílek na Brumově.
Na cestě náhle spatřil šípkový keř,
na němž kvetla růže nevídané krásy.
Utrhl ji a vložil do brašny.
Když se vrátil na brumovský hrad
a růži chtěl darovat své choti,
shledal, že brašna je prázdná --> 
  vodní tvrz (nyní zámek) v Miroslavi
  Podle pověsti vznikl miroslavský zámek (původně vodní tvrz) na přelomu  9. a 10. století. Tento zámek nechala postavit kněžna Miroslava, která utíkala před zlým rytířem, který si ji chtěl vzít za ženu. Tento rytíř ale tvrz s kněžnou nalezl a dlouze tvrz obléhal. Statečnost kněžny a poddaných byla velká, proto se hned nevzdali a vyškávali. Nakonec se dočkali pomoci hodného rytíře, kterého si kněžna nakonec vzala také za muže. 
 
 
  
   
   

A pokud vás zajímá dění v klubu Růžového pantera, chcete být s předstihem informováni o soutěžích a akcích a nebo se jich dokonce zúčastnit - přijďte do Klubu fanoušků Růžového pantera :-)