Čaj, 茶 – čcha, tea, Tee, teo, thé, chá, ceai, té, çay, trà, te... v různých jazycích, ale stále to samé - lahodný nápoj, který povzbudí mysl a má blahodárný vliv na náš organismus.

  

Čaj se připravuje louhováním z čajových lístků. Ty se získávají sběrem z keřů čajovníků. Divoce rostoucí čajovníky dosahují výšky 5ti až 15ti metrů, pro pohodlný sběr jsou však upravovány do výšky 1 metru.

Náramek čajový 

Listy čajovníku jsou dlouhé od tří do pětadvaceti centimetrů a široké mezi jedním a deseti centimetry, dospělé listy jsou tlusté, hladké a kožnaté, s krátkým řapíkem. Čajové lístky se většinou sbírají několikrát do roka, v některých oblastech prakticky celý rok.

  

Lístky se sbírají podle takzvaných sběrových formulí, které určují, kterou část výhonku uštípnout. Obvykle jsou cennější mladší menší lístky u špičky výhonku a pupen. Čaj obsahuje kofein, známý také jako tein.

  

Čaje rozdělujeme dle  způsobu zpracování do čtyř základních skupin: čaje bílé, zelené, polozelené, černé. Dále můžeme mezi "čaji" najít maté, roobois, lapacho.

  

Máte rádi mátový či jiný bylinkový "čaj"? Vězte že se jedná o odvar či zápar. Pro dobré trávení máta či heřmánek, pro zklidnění mysli meduňka...

  

Svůj šálek čaje si můžete osladit medem a výborný je i s citronem.

 Sukýnka medvědí 

Jistě znáte výraz "čaj o páté". Ať už za tím stojí Angličané nebo Francouzi, je to ideální doba na setkání s přáteli. 

  

V Anglii pijí s velkou oblibou černý čaj čaj s mlékem.

  

Čajové lístky se připravují v konvičkách či  zhongu. V domácích podmínkách používáme různé cedníky, sítka a čajové sáčky.

  

Pokud máte možnost, navštivte čajovnu. Dodnes si pamatuji zatajený dech při čajovém obřadu... Nedá se to popsat, zkrátka to musíte zažít.

  

Přiznám se vám k něčemu... v naší oblíbené čajovně pravidelně usínám! Ikdyž mám v sobě litr teinu nebo sladkou pusu od sahlepu, tak se mi klíží oči. Je tam klid, tlumené světlo, příjemná hudba.

  

 

Finalisty Soutěže krajů na téma Šálek horkého čaje můžete podpořit v anketě.