Nedávno jsem od zákaznice dostala dotaz, jestli mám nějaký trik, jak uchovávat pleteniny, aby byly v bezpečí před moly.

Přiznám se, že se mi to ještě nestalo, abych měla ve vlnách nebo ve svetrech havěť. A to to mám pletenin i přízí opravdu hodně.

Stalo se mi jednou, že jsem měla moli v surové vlně. Vlna byla jen tak v pytlích, nepraná a špinavá vším nehezkým, co z ovce prostě normálně s vlnou přijde. Byla to samozřejmě moje chyba. Přes varování jsem měla vlny prostě moc.

 

 

 

Co se týče mých zkušeností, používám:

1) Kousky cedrového dřeva. Tohle “exotické” dřevo zvláštně voní a moli odpuzuje, koupila jsem jako cca 2 cm kuličky v jednom internetovém obchodě (10 kousků mě vyšlo asi na 130.-Kč)

 

 

2) Levandule, kterou si běžně vypěstujete na zahradě (nebo určitě i za oknem). Mě tedy roste, jak plevel. Stačí na konci léta nastříhat, zašít do malých polštářků a máte další přírodní odpuzovadlo breberek.

 

 

3) Do mrazáku s breberkami. Když už moli doma máte,  často napadnou ten nej nej svetr, který máte doma. Co s tím, pokud ho tedy chcete ještě zachránit. Zabalit do igelitového pytlíku a na pár dní do mrazáku. Tam můžete ostatně schovávat svetry i preventivně. Pokud tedy máte dostatek místa, což u nás bohužel nehrozí.

 

 

4) Nemějte toho doma tolik. Vím, že to zní hrozně, ale má to cosi do sebe. Zvláště dnes v době, kdy je tak populární snižovat spotřebu, recyklovat a spokojit se s málem.

 

5) Pro přadlenky: Surovou vlnu vyprat, co nejdříve. Moli podle mě rádi zatuchlinu, smrádek a teplíčko. Tak jim to pokud možno nedopřejte.

 

 

Jaké máte zkušenosti vy? Máte nějaký svůj trik, jak zatočit s havětí? Napište nám to. Víc hlav, víc ví.