Před Vánoci tu bylo hodně voňavých obrázků, které dokumentovaly těšení a pečení.

Cukroví je snědeno (aspoň u nás), ale sváteční čas nekončí, teď chystáme bujaré veselí. Ke sklence vína patří i pikantní kousky. Nabízím jeden recept, který moc "nevoní", protože ingredience v troubě měknou a zlátnou a...skoro smrdí . O to víc pak ale chutná!!

Slané sýrové pečivo zvané smraďáky
těsto

60 dkg polohrubé mouky
1 máslo (hera)
kávová lžička cukru
2 kávové lžičky soli
prášek do pečiva
2 dcl mléka

náplň
25 dkg eidamu
25 dkg nivy
1 máslo (hera)

vypracujeme těsto a připravíme si ze sýrů a másla náplň tak, že vše nastrouháme a smícháme. Těsto i náplň rozdělíme na 6 dílů. Z těsta vyválíme obdélníky cca 30 x 7 - 10 cm, potřeme je náplní a pevně svineme do roládičky. Roládičku omotáme potravinovou folií a necháme do druhého dne odležet v lednici. Ze ztuhlých roládek nakrájíme tenká kolečka, která klademe na pečící papír, potřeme rozšlehaným vejcem a zdobíme ořechem (mandlí) . Pečeme při 180 -200 stupních cca 15 minut.
Toto množství je zhruba na 4 - 5 plechů. Jde to rychle a není se čeho bát. Velmi to všem chutná, jen to není právě dietní.