Vítězka říjnového kola wilde vybrala krásně hřejivé téma pro podzimní dny : ŠÍPKOVÝ ČAJ s barvami červená a zlatoměděná, ( starozlatá, čajová ).

ŠÍPKOVÝ ČAJ

Šípky – pometum – největší zdroj vitamínu C na zimu. Šípky jsou plody divoce rostoucí růže šípkové s vysokým obsahem vitamínu C. Využívají se jako léčiva i potravina. Už staří Řekové a Římané je považovali za božskou plodinu.

Plody trhámenepřezrálé, ještě tvrdé, před prvními mrazíky, nejlépe v září či říjnu, za suchých slunných dnů. Mrazem přešlý plod je sladký, ale nevhodný k sušení, často při sušení plesniví.
Sušímeje v mírně vyhřáté troubě, maximálně do 60 °C, necháme maličko pootevřená dvířka, aby se mohly odpařovat. Správně usušené plody se drolí. Pak je uskladníme v temnu a chladu, do uzavřených sklenicích.
Lze použít i sušičku ovoce, kde použijeme plody celé, namleté či nasekané.

Obsahují vitamíny C, A, K, B, minerály, vápník, železo i třísloviny a flavonidy, aj.
Pomáhají při paradentóze a onemocnění dásní, revmatismu, mají antioxidační účinky.

Látky obsažené v šipkách prospívají imunitě, působí jako prevence před rakovinou, dodávají energii, zahánějí únavu a depresi. Zároveň podporují činnosti jater, zpomalují stárnutí, pomáhají při problémech s močovými cestami. Chrání také před záněty, kardiovaskulárními, neurodegenerativními onemocněními či poškozením zraku.

Důležitá je správná příprava čaje:

Čaj připravíme tak, abychom zachovali co nejvíce vitamínů. Drcené šípky zalijeme vodou, na ¼ litr použijeme 5-10g. Necháme louhovat 45 minut, před pitím slijeme.
Nebo můžeme dát lžičku směsi do ¼ litru vody a povařit 5 minut. Dbáme na důkladně scezení, protože jemné šípkové chmýří semínek může u někoho vyvolat dráždivé svědění v krku. Osladíme medem.
Lze připravit i z celých plodů, ty by se ale měly den předem namočit do vody.

A jako bonus přikládáme recept :

Šípková marmeláda
1 kg šípků, 250 až 300 g cukru
Šípky zbavíme stopek a okvětí, nejlépe odstřihnutím, a důkladně propláchneme. Zalijeme vodou a vaříme asi jednu hodinu. Pak je meleme v mlýnku, hmotu přendáme do kastrůlku, přidáme cukr, dobře promícháme a povaříme 1 až 2 minuty, do rozpuštění cukru. Horké plníme do sklenic, uzavřeme víčky a sterilujeme pouze obrácením. (vše zdroj internetu)

Paletka pro tvoření :

image

 

Posuďte, jak daný výrobek splnil barevné zadání a ty nejlepší oceňte svými hlasy. Za Vaše hlasy předem děkujeme.

                                                                  Hlasovat můžete do 22.11..2019

Anketa se načítá ...

 

Nesoutěžní příspěvky :

image