Dne 26. 9. 2017 se dvě naše pracovnice zúčastnily školení pořádaného Unií zaměstnavatelských svazů ČR, Na Pankráci v Praze. Tématem školení byla psychoterapie v sociálních službách - její využití, problémy a potřeby. Největším problémem je legislativa, která v současné době nezná pojem psychoterapie v sociálních službách. Pojem psychoterapie je uznávaný pouze ve zdravotnické sféře. Unie zaměstnavatelských svazů ČR si vytyčila cíl prosadit a definovat psychoterapii s sociálních službách v zákoně. V současné době se psychoterapie v sociálních službách vykazuje např. jako odborné sociální poradenství. Je s tím však spojena spousta komplikací - kdo má kompetenci k tomu, tuto činnost vykonávat + její finanční ohodnocení. 

Nejpřínostnějším prvkem byly kazuistiky jednotlivých zúčastněných, např. zde hovořili zástupci domovů pro seniory, terénních služeb, manželských poraden apod. I my jsme zmínily, jak naše služba funguje a co bychom uvítaly, aby se naše služba zefektivnila a zjednodušila.

Školení probíhalo od 10:00 do 13:00. Téma sociálních služeb je téma nevyčerpatelné, proto se budeme těšit na další školení odborného kulatého stolu.