Poslední ze série blogů o Slovinsku budu věnovat vodopádu Savica, který jsme při pobytu u Bohinjského jezera také navštívili. Autem jsme dojeli na parkoviště pod vodopádem (za obcí Ukanc, poplatek za parkování je 5 EUR na tři hodiny). Vstup na cestu k vodopádu stojí 4 EUR za dospělého a 2 EUR za dítě. Cesta strmě stoupá a je třeba zdolat mnoho kamenných schodů, ale výstup nám trval nejvýše půl hodiny (s nejmladší dcerou v nosítku). Na konci cesty je dřevěný altán s výhledem na vodopád. Pěšina pokračuje ještě kus blíže a pak je uzavřena mříží.

IMG_1807w IMG_1805w

Vodopád je vysoký 78 metrů, ve střední části se rozděluje na dva proudy, které padají do smaragdově zbarveného jezírka. V době naší návštěvy bylo znát, že dlouho nepršelo. Množství vody bylo menší, v korytu níže pod vodopádem se řeka Savica místy téměř ztrácela. Vodopád byl přesto působivý a rozhodně stojí za návštěvu. Vzhledem k tomu, že jsme k altánu došli ještě před půl desátou dopoledne, bylo zde málo turistů a měli jsme dost prostoru pro focení, posezení i svačinu.

IMG_1797w IMG_1818w

K vrcholu vodopádu se dá přiblížit po odbočce z cesty vedoucí k Černému jezeru. Strmě stoupající stezka sleduje tok řeky a v jednom místě z ní odbočuje po příkrém úbočí pěšina, kterou je možné dojít na výhled. Z něj je vidět začátek vodopádu vynořující se ze skály. 

IMG_1812w IMG_20220712_174803w