V klubu Podpořme své prodeje jsme tvořili na téma : Slunečnice

                                                                                SLUNEČNICE

Slunečnice je nerozlučně spjata s létem a jeho závěrem. Ačkoli se jedná o starou kulturní rostlinu, nově vyšlechtěné kultivary z ní dělají stále atraktivní rostlinu i pro současné zahrady. Některé kultivary jsou velmi zvláštní a tudíž i nesmírně zajímavé. Jiné mají obrovské květy, další zaujmou netradičním zbarvením. Najde se i několik druhů vhodných pro alergiky. 

Slunečnice patří mezi hvězdnicovité (Asteraceae) rostliny. K nejčastěji pěstovaným u nás patří slunečnice roční (Helianthus annuus L.) odrůda ‘Zlatožlutá‘. Dorůstá 100–130 cm, je nerozvětvená, s plným úborem. Obvykle se vysazuje do větších skupin, nebo jako solitéra.

Slunečnice není pouze okrasnou rostlinou, ale může také prospět našemu zdraví. To platí především pro slunečnicová semínka, jež obsahují spoustu cenných látek.

Semínka slunečnice roční se často využívají při výrobě pečiva, a to především na posyp. Někdy se nicméně používá i slunečnicová mouka, kterou si z nich lze rovněž připravit. Jejich uplatnění v kuchyni je ovšem daleko širší. Využít je můžete do snídaňových směsí, ovesných kaší anebo jako posyp salátů (třeba společně s ořechy). Výborně se ovšem hodí také do smoothie. Slunečnicová semínka obsahují spoustu cenných látek, a to především bílkoviny a zdraví prospěšné tuky, když obsahují omega-6 mastné kyseliny. Díky tomu jsou velmi sytá, takže je můžete vyzkoušet při shazování přebytečných kilogramů. Vyskytují se v nich navíc mnohé vitamíny a minerály. Proto mají kladný vliv na naše zdraví, a to včetně trávení, kardiovaskulární soustavy imunity.

  • Kromě slunečnice roční se nejen jako okrasná rostlina využívá i slunečnice topinambur, jejíž hlízy nacházejí rovněž uplatnění v kuchyni.
  • Ze slunečnicových semínek se vyrábí i slunečnicový olej. Ten si lze pořídit v bio kvalitě a jedná se o perfektní řešení na smažení a pečení.
  • Vzhledem k tomu, že semínka slunečnice obsahují hodně tuku, mohou žluknout. Proto je ideálně skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
  • Slunečnicová semínka si lze pořídit loupaná i neloupaná. Ve druhém případě je na první pohled poznáte podle černé barvy (viz obrázek).
  • Tato semínka můžete v průběhu zimních měsíců sypat ptákům, kteří neodlétli do teplých krajin. Využít je lze právě v neloupané podobě.
  •                            
  •                                                                            Tvořili jsme podle této paletky :
  •                                                                              image
  • na výrobku jsou povinné alespoň dva odstíny z nabízených barev paletky

    pozadí výrobku na hl. fotografii libovolné

    Prohlédněte si soutěžní výrobky, posuďte, jak se nám povedly, jak splnily dané zadání a rozdělte jim své hlasy.

                                                                               Hlasovat můžete do 16.9. 2022

  • Anketa se načítá ...

Jako nesoutěžní představujeme :

Lída73»Prostírání tmavě zelené Prostírky pod hrneček

image

 Capi.mizuhiki»Hořčicová mizuhiki sponka do vlasů #2

image