Máme za sebou zahájení dlouhých, vánočních trhů v Praze. Tentokrát si prodává v dalším stánku své výrobky i dcera Vlasta s pomocí  přítele Jiřího.

K večeru za mnou dcerka celá rozčilená přiběhla s tím, že nakupující Němka tvrdí, že už jim dala za adventní věnec 500Kč a dožaduje se zboží s tím, že přece nebude platit dvakrát..Dcera tak, jako my, bere peníze samozřejmě až po zabalení a předávání zboží. Nikdy předem, jako tvrdila ona "nakupující".

Němci zanedlouho přitáhli s sebou překladatele a policii. Policisté byli milí, vstřícní, myslím si, že podobné manýry v centru Prahy znají... Dcera v klidu vysvětlila, jak nákup probíhal a "nakupujícím" bylo vysvětleno, že tento spor mohou řešit v rámci občanského řízení, což je na velmi dlouhou dobu. Odešli a o 500Kč se tedy neobohatili.

Paní, která prodává vánoční ozdoby říkala, že se jí stejná situace přihodila s Belgičany a že jim radši ty peníze dala... Myslím si, že neudělala dobře. Takoví vychytralci to budou zkoušet u dalších prodejců.

Ale... je mi z toho velmi smutno ještě dnes. Moc, moc se na trzích krade a zkouší různé, zlodějské způsoby. I já už jsem byla několikrát okradena. Stále vidím, jak Ti naši mladí smutně sedí ve stánku. Zlodějna se jim přihodila poprvé.

Zvládli to však dobře.