Softshell je materiál opatřený vodoodpudivým polyuretanovým povrchem do kterého se dešťové kapky tak snadno nevsáknou a sníh na něm neulpívá. Díky povrchové úpravě je i větruodolný. Vnitřní materiál může být u teplých variant fleece, pletenina apod. Vlastnosti softshellu tak pokrývají 80% klimatických podmínek u nás, vyjjímkou je snad jen horké léto. Díky svému složení odpadá potřeba vrstvit oblečení, neboť zde jsou 3 vrstvy obsažené v jednom a to v několika milimetrech. Proto je materiál velmi dobře skladný a lehký.

Při nákupu softshellového oblečení je dobré sledovat parametry materiálu, které nám přiblíží jeho vlastnosti. Parametry nám vyčíslují nepromokavost v mm H2O a prodyšnost v g/m2 za 24h. K dostání jsou u nás nejčastěji výrobky nebo metráž s parametry 10000/3000 tedy s vyšší nepromokavostí a menší prodyšností, což je výhoda např. u zimního nebo dětského oblečení a 5000/5000 což značí nižší nepromokavost a vyšší prodyšnost, hodí se např. na tzv. druhou vrstvu outdoorového oblečení.

Údržba: menší nečistoty stačí otřít vlhkým hadříkem. Jinak lze prát v pračce na 30st, nežehlit a nepoužívat aviváž. Pro zlepšení nepromokavých vlastností se doporučuje impregnace speciálními přípravky pro softshell.

Zpracování: softshell je tenký, mírně elastický materiál bez "směru vláken" (je jedno jak ho stříháte), netřepí se. Je velmi dobře zpracovatelný na běžném šicím stroji, manipulace s ním je snadná, pouze mírně klouže přiložením líc na líc.