K řemeslu bylinkářky patří i umění vykuřování. Ať už při léčení, magii, nebo čištění prostoru a duše. Při hledání nových metod jsem před časem narazila na japonskou techniku pálení vykuřovadla. Sonae ko, v překladu "vonná stezka". Tento způsob vykuřování používali lidé napříč celou Asií a, do vynálezu kompaktních vonných tyčinek a kuželíků, byl i běžný a velmi populární.

Vonné tyčinky jsou rychlé a snadno dostupné a prakticky nevyžadují žádnou přípravu. Stačí zapálit, posadit do stojánku a už se čichá a vykuřuje, Sonae ko vyžaduje určitou přípravu a už samo vysypávání vzoru vykuřovadlem je uklidňující a je třeba se na něj soustředit. Je to rituál sám pro sebe. A v rámci přípravy na rituál i možnost, jak posílit a zaostřit záměr.

Co je potřeba k činu:

-vykuřovací prášek

-jemný a čistý dřevní popel, bez příměsi uhlíků, jen čistý rozjemněný popel. Třeba z kamen. Japonci používají speciálně žíhaný bílý popel, ale ze zkušenosti mohu říct, že pokud vám nevadí určitá vizuální syrovost, tak ani šedý popel nemá vliv na aroma. Je tam jen kvůli tepelné izolaci. Stejně dobře je možné použít i jemný písek. A ten může být i barevný. Skelné písky se dají koupit v mnoha barvách.

-misku nebo talířek, který naplníte přiměřenou vrstvou popela, cca 2 centimetry na výšku obvykle stačí.

-uhlazovátko, lžíce poslouží dobře.

-tyčinku (větvičku, klacík, špičku nože,...operativnosti v řešení problému se meze nekladou :) )

-zapalovač (stačí obyčejný, ale "turbo" zapalovač, který se používá i na dýmky je výrazně lepší s menším rizikem popálených prstů), nebo krbové zápalky

Nasypejte popel do misky, mezi prsty jej rozjemněte, aby byl co nejjemější. A uhlaďte na pěkně čistou plochu a trochu u...temujte? Utáhněte? Zpevněte, jako když děti zpevňují bábovičky? Zkrátka nebojte se přitlačit :)

Tyčinkou namalujte do povrchu popela rýžkou vzor, který je pro danou situaci potřebný/žádoucí/sympatický/máte na něj náladu. Jde namalovat téměř jakýkoli stylizovaný vzor, od jednoduchých spirál, po sofistikované obrazce.

Obrazec postupně, metodou sypání z prstů, vyplňte práškovým vykuřovadlem. V Číně se používají velmi jemně mleté vykuřovací směsi, které se na povrch popela sypou skrze kovovou šablonku. Lze docela snadno udělat i šablonu papírovou, ale za mě, pozvolné vysypávání ladí mysl na meditaci, nebo na magickou činnost, která bude následovat.

Je důležité, aby linka byla jednolitá, nepřerušená. Na šírce a hloubce tolik nezáleží, je libovolná. Čím silnější a hlubší bude, tím více dýmu vydá, ale má větší riziko zahoření plamenem. Na místě, od kterého budete zapalovat, nechte malou hromádku.

A zapálíme od hromádky. Pokud je popel i vykuřovací směs dobře vysušená, hezky začne doutat a dýmat. Na obrázku níže vidíte jasný důkaz, že "turbo" zapalovač je lepší. S normálním to docela pálí.

A hoří.                                                                                    Až dohoří.

        

Spirálka takových rozměrů hoří cca 45 minut za vydatného dýmání.

A když dohoří, tak vychladlý popel zase zahrábneme a zarovnáme...

...a můžete si udělat jiný obrázek. Třeba pentagram, ten hoří hezky, zvláště zapálený od špičky. Hoří tedy výrazně rychleji a více cestami, než spirála, ale je to velmi efektní záležitost.

    

 

Dokonáno jest. Staniž se.