Zadání soutěže: Na papírovém blahopřání musí být použity alespoň 4 různé druhy galanterních materiálů např. přezka, odstřižky látek, špedlíky s ozdobnou hlavičkou, kanýrek. Může jich být samozřejmě i více než čtyři. Téma, barevnost ani jiná omezení nejsou dána, každá autorka si je volí podle svého záměru.

Do první materiálové soutěže klubu Cardmaking se sešlo 17 blahopřání, mezi nimi i jedno dětské. Za všechna moc děkujeme! Je to první přehlídka zaměřená na materiály "co dům dá", zbytky a recy-věci zde došly estetického uplatnění v podobě hlavních nebo doplňkových ozdob.

Ke každému příspěvku připojujeme též vlastní slova autorek, a vy se tak můžete dozvědět více o materiálech i tvoření.

 

Abychom měly dostatek času na přípravu ukázek a pracovních návodů, bude tato soutěž vedena ve dvou liních. Vítězka tohoto kola zvolí další zajímavý materiál nebo techniku a uspořádá třetí kolo. Sudá kola otevře v úterý 27. května Margotkab-materiál, která už techniku vybrala a chystá si k ní ukázky. Na vyhledávání pracovních návodů a ukázek budeme s vítězkami měsíc předem spolupracovat a  umístíme je na tomto profilu do kategorie Materiály a techniky.

 

Výsledky hlasování:

1. místo - Anetka - 73 bodů

2. místo - Sedma - 71 bodů

3. místo - Lada - 31 bodů

4. místo - Handmade by Rebell - 26 bodů

5. místo - Pusinkova - 24 bodů

................................................................................................................................................................................................................

 

Soutěžní přehlídka - hlasujte pro 3 přání

 

A - Aknabi

image

image

Vše z domácích zásob: prýmky, medvídek, brzdičky a zapínací spony.

 

 

B - Sedma

image

Použila jsem - tři špendlíky, jehlu s nití, nit na prošití a v knoflících, provázek, zavírací špendlík, torzo z navlékače jehel, krajku, patentky, zbytek látky, kousek metru a knoflíky - normální i nítěné.

Látka je zbytek z halenky, který jsem měla schovaný "pro strýčka příhodu" - je to to kovové kolečko uprostřed. Měla zavazování navlečené v průchodkách, a tak jsem obstřihla tu průchodku a obšila to, aby se nepárala. Pak jsem dokola ručně přišila tu krajku. Nakonec jsem do krajky zapíchla jehlu se zbytkem nitě - je uprostřed mezi špendlíky. Nítěné knoflíky, zavírací špendlík a patentky jsem objevila při zkoumání mých galanterních zásob v šicím stroji :-). Metr byl náhradní, ještě nepoužitý.

 

 

C - Agnez07

image Tohle jsem našla ve svých zásobách a následně použila: 1. Černá krajka, 2. trikolóra, 3. 3x knoflík, 4. guma s krajkou, černě olemovaná, 5. spínací špendlík, 6. háček, 7. 2x špendlík s hlavičkou, 8. bavlnka vínová, 9. patentka, 10. lemovací páska, 11. velikostní označení, 12. mašle ze stuhy.

 

 

D - Lada

image Použité materiály - nítě, špendlíky, saténová stuha, látka, korálky.... na toto přání jsem nic nedokupovala.



E - Tore

image

Doma jsem měla knoflíky a stuhy, jezdec na zip jsem koupila, protože se mi líbil.

Prvnotní byl nápad s holčičkou. Kombinovala jsem to různě na stránku a tohle byla varianta, co se mi nejvíc líbila.

 

 

F - Ma-Kup

image Použila jsem 1.organzovou stuhu; 2. starý knoflík; 3. hadovku a 4. tenkou sténovou stužku, která ve výsledku není pod tou organzou moc vidět, ale je tam.

 

 

G - Anetka

image

Dětská práce.

Maminka napsala, že autorka "celé odpoledne přemýšlela a vymýšlela, skládala a pořád někde hrabala, až vytvořila toto....

Použila mimo jiné knoflíky, nit, špendlíky, stuhy, krajku, patentku a pokud se to počítá tak i ozdobné nůžky a pak malou dřevěnou špulečku na nitku..."

 

 

H - Makepeaceová

image Použila jsem záplaty na rifle, knoflíky na rifle, zavírací špendlík, tkaničku od bot a hnědou nit. Všechno jsem našla po příbuzných doma - měli ze mě radost, že jsem jim vybrala jejich zásoby :-) A vzniklo toto trochu chlapské přání.

 

 

J - Komteska222

image Kromě razítka využito pouze materiálů z galanterie (resp. z domácích galanterních zásob) :) Světle-zelená stuha, knoflíčky, růžová látka na lístky kytičky, filc na střed kytičky a špendlíky s ozdobnými hlavičkami.

 

 

K - Pusinkova

image

Z galanterních materiálů jsem použila : jehlu, nit, knoflíky, spínací špendlík a kousek látky.

Všechny materiály jsou z domácí zásoby. I když ještě tak před rokem patřilo něco mamce a něco je z internetových obchodů.

Přáníčko vzniklo podle inspirace KPZ - krabička poslední záchrany. Tohle je PPZ - přáníčko poslední záchrany. A proto to chtělo i návod :)


 

L - Handmade by Rebell

image

image

Na přání jsem použila: saténovou stuhu dvou odstínů (stuhy jsem kupovala dříve na omotání věnečků a dost zbylo. Nebýt soutěže, asi by u toho i zůstalo), tři různé knoflíky, béžovou a fialovou přízi mouline po babičce na zavázání knoflíku, perličky na drátkované kytičky. Nic jsem nemusela dokupovat, všechno se našlo doma a našlo se toho daleko víc.

 

 

M - Sacherová

image Chtěla jsem použít ty špulky. Myslela jsem, že toho mám doma víc. Ale bohužel. Tak jsem musela vyjít s tím, co jsem našla.

 

 

N - HromaJ

image

image

Moje galanterní doplňky - krajka, stuha, špendlíky, spínací špendlík, knoflíky, bavlnka.

Vzhledem k tomu, že přání je na fialovém podkladě, vlepila jsem dovnitř kus papíru pomocí "metrové" washi pásky, aby se na něj lépe psalo...


........................................................................................................................................................................................

 

Nesoutěžní část

 

1   -   nesoutěžní přání - Sacherová

image Použité materiály: knoflíky, hadovka, filc.

 

 

2 - nesoutěžní přání - IlonaK2

image Vše bylo doma. Ta kostičkovaná pentle má zajímavý původ: šla jsem do květinářství a paní říká: Vy sbíráte různé zbytečky, že? A dala mi je. Asi 4 kousky červené a 3 hnědé. Krajky jsem měla doma, knoflíky byly nějaký dárek, vlna je zbytek od pleteného svetru. hadovka je od babičky, dala mi jich krabici, že už šít nebude. :-)

 

 

3    -     nesoutěžní přání - Výtvarné zážitky

image

Mám velké zásoby "nebarevných" knoflíků... K nim jsem použila keprový tkaloun, vyšívací bavlnku po babičce a odpárané flitry, které původně držely v řadě na jedné niti.

 

 

4    -     nesoutěžní přání - Výtvarné zážitky

image Staré knoflíky z montérek a riflí  jsem zkombinovala s patentky, rezavou přezkou, vyšívací bavlnkou a jakýmsi kovovým kolečkem a vše orámovala oběma polovinami rozdělávacího zipu.

 

 

5 - nesoutěžní přání - Magdi79

image Jde o přání tvořené pro kamarádku, která šije, takže to má stylově ve tvaru špulky, na které je namotána hnědá lemovka (1.)  (nalezena ve zbytcích po moji babi a mamincce, které obě šili za "komančů" burdovou módu a my s bráchou díky tomu chodili v "západních modelech :-D. Knoflíků (2.) máme doma díky tomu taky požehnaně, neb syslení se v naší rodině dědí po přeslici :-D Spínací špendlík (3.) musí být vždy po ruce (kapse) a ozdobný špendlík (4.) se taky hodí. Pak už jen čistě papírové nůžky, které jsou doladěny průchodkou a voilá, přání je tu :-)

 

 

6 - nesoutěžní přání - Jana Svobodová

image Použila jsem: knoflíky, spony, kloboukovou gumičku, stužky, háček a očko. Vše bylo doma k dispozici a čekalo to na příležitost...

 

 

7 - nesoutěžní přání - Výtvarné zážitky

image Použité materiály: nit na riflovinu, rypsová stuha, krajková příze, zip, knoflíky, vyšívací kordonet, spínací špendlíky, poutko z halenky.