Tento měsíc se zaměříme na ty potvory otvory!

Jak jste většina asi už zaregistrovala, vznikl nový Fler profil Jak na to, kde pravidelně najdete popisy různých technik, stylů, materiálů a zajímavé návody, které je možné použít pro Cardmaking, Scrapbooking a jiné papírové projekty. K některým tématům se pak také Vážou soutěže, abychom si ukázali, jak jsme získané rady zúročili!

Pod taktovkou Jak na to vznikla v klubu Cardmaking i nová soutěž, která se zaměřuje na Materiály a techniky.

Tématem 2. kola soutěže je technika inverzního vyřezávání - to znamená, že nepoužíváme výřezy, jak jsme zvyklí, ale naopak hlavním prvkem je díra, co po výřezu zbyla!

image

SOUTĚŽ:

Těžko hledám pro tuto techniku název, ale jde v podstatě o to, vytvořit v přání díru:D. Přání by ve výsledku tedy mělo vypadat tak, že v jeho svrchní vrstvě bude vyříznutá díra v nějakém tvaru a přes tento průzor půjde vidět vrstva spodní. Svrchní vrstva může být přilepená na spodní buď 3D čtverečky, nebo na plocho, nebo může být sama rovnou přední stranou přání a umožňovat tak pohled dovnitř přání.

 

Podmínky pro soutěžní přání:

-Na přání bude vyříznutá díra libovolného tvaru umožňující pohled na další stranu (viz ukázky v galerii Jak na to).

-Spodní vrstva může být jakkoli zdobená, papíry, textilem, obrázky, textem, washi páskami nebo i dalšími dekoracemi- to záleží zcela na vaší fantazii.

-Taktéž vrchní vrstva může být dozdobena podle libosti

 

Potřebné nástroje:

-Pro vyřezání tvarů můžete použít jakékoli raznice, vyřezávací šablony nebo plotter, nebo řezačku.

-Můžete použít skalpel nebo jiný řezací nástroj pro vyřezání vlastních tvarů, na které nemáte šablony.

-Pokud nemáte žádné z výše uvedených nástrojů, je možné použít obyčejný řezák na koberce nebo menší nůžky. Pro jednodušší tvary, například srdíčka, toto naprosto postačí. Díra nemusí být jen uprostřed, ale může sahat až po okraj (viz ukázky), což usnadňuje stříhání.

-Případně lze využít i obyčejnou kancelářskou děrovačku, pokud máte velkou fantazii:).

-Podrobnosti o použití nástrojů najdete na blogu Jak na to.


Na Vaše soutěžní výtvory se budu těšit do 23.6. 2014. Jejich fotografie mi prosím zasílejte do pošty soukromou zprávou:)

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Já osobně chci toto téma využít pro vyzkoušení nového řezáku a proto budu řezat vlastní tvar ručně. Pokud máte odvahu a chuť na vlastní řezání/stříhání, nebo nemáte jinou možnost. Můžete se inspirovat postupem, který používám já:)

Postup práce:

1) Nejdříve si nakreslím na zadní stranu papíru/kartičky, z kterého chci vyřezávat obrys požadovaného tvaru. Tvar si nakreslím / narýsuji buď ručně z hlavy, nebo můžu použít obrázek-nápis, který si vytisknu z počítače a přenesu ho na papír.

 

NEZAPOMEŇTE, ŽE OBRÁZEK BUDE POTOM ZEPŘEDU ZRCADLOVĚ PŘEVRÁCENÝ OPROTI TOMU, JAK SI JEJ NAKRESLÍTE ZEZADU, COŽ JE DŮLEŽITÉ HLAVNĚ U NÁPISŮ A ČÍSLIC:).

 

a) Obrázek je možné přenést tak, že zadní stranu potištěného papíru počmárám obyčejnou tužkou a vytvořím si tzv. Kopírák. Potom na přední straně podle tisku obrázek obtáhnu třeba propiskou (tou se dá více tlačit, než tužkou). V tomhle případě potřebujete mít obrázek natištěný stranově převráceně (pokud je důležitá orientace), nebo kopírovat opačně, obkreslit obrázek zezadu, pokud prosvítá.

image

image

image

 

Pokud potřebujete obrázek před tiskem otočit a neumíte to, klidně mi ho pošlete do pošty a já Vám ho otočím:).

 

b) Druhou možností je tištěný obrázek vytisknout a klasicky vystřihnout, přiložit na zadní stranu kartičky a obkreslit okolo, nebo jej přilepit a řezat rovnou okolo. Při tomto způsobu je jedno jakým směrem je obrázek vytištěn, protože záleží, jak si ho pak položíte na kartu:).

Pokud chcete obrázek stejným směrem, jako vypadá natištěný, přilepíte ho tiskem dolů.

image

image

image

image

2) Podle nakresleného obrysu začnu rovnou řezat / stříhat. Rovné čáry doporučuji řezat podle pravítka, na kulaté se hodí nůžky, pokud nemáte přesný ostrý řezáček.

image

image

3) Potom na zadní stranu kartičky nalepím 3D čtverečky a mám připraveno:).

image

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Přeji Vám krásné tvoření a doufám, že příspěvků se sejde co nejvíce:)