________________________________________________________________

Šperky miluje snad každá žena či dívka, jaký šperk si ale vybrat?

výrazný nebo nenápadný, crazy nebo elegantní, drahý nebo levný?

Aby to v ulicích nebyla přeci jenom konvenční nuda, každý šperkař či výrobce bižuterie má hned několik možností, jak šperky stvořit, zaujmout zákazníka, být co nejoriginálnější...

Metody jsou ale již tisíciletí stále stejné..již před 100 000 lety se první lidé kdesi v africe začali zdobit sesbíranými mušličkami, které si z dovolené přivážíme i my dnes;) Hliněné či skleněné korálky znali již v pravěku a blyštivé kameny zasazené v různých kovech se také časem staly zaručenou klasikou, nemluvě o nejrůznějších drátěných kreacích..

________________________________________________________________

Modelování, navlékání korálků, kroucení drátků a skládání jednotlivých komponentů jsem objevila nedávno i já a ačkoli jde "jen" o moji zálibu a odreagování od každodenního stresu, naprosto jsem této aktivitě propadla:)

Zkouším různé techniky včetně zalévání motivů do pryskyřice, přidávání netradičních komponentů do šperků a doplňků, šití filcových drobností atd., mé nejoblíbenější techniky jsou ovšem nenáročné, poměrně jednoduché a doufám, že se vám stanou inspirací:

 

________________________________MODELOVÁNÍ__________________________________

Fimo, premo, cernit, kato..ano, jde o moderní polymerové hmoty, kdo by si ale nepamatoval, jak si jako malé dítě hrál s modelínou či moduritem?

Modelováním mohou vznikat zajímavé a hlavně personalizované tvary dle vašeho přání, při troše představivosti i složité vzory a fajtazijní šperky či jiné drobnosti. Zároveň jde o nenáročnou techniku, kterou lze například od modelování z keramické hlíny provozovat i doma - postačí zapékání hmoty v běžné kuchyňské troubě podle návodu, většinou cca 130°C 30minut.

 

___________________________KORÁLKOVÁNÍ & SPOL. :)_____________________________

Korálky doprovázely v dětství snad každou malou slečnu..skleněné, plastové, kovové, polymerové..běžným navlékáním na lanka, šňůrky,drátek či ketlovací jehly/nýty lze vykouzlit s trochou sviku téměř cokoliv a výsledek s profesionálním nádechem je vždy zaručen:)

Navíc při kombinaci s prefabrikovanými kovovými přívěsky a mezidíly lze vytvořit též tématické originály dle vašich představ.

 

________________________________DRÁTKOVÁNÍ__________________________________

...k drátování jsem se na různých kurzech dostala hned z několika pohledů - klasické drátování nádob, zdobení kraslic tenkým drátkem, tvorba celodrátěnných ´ošatek´...klasickým šperkařským technikám wire-wrappingu (doslova = obalování drátkem) jsem však nepřišla na kloub, je u nich totiž potřeba více trpělivosti, než bych si úplně přála;)

Drátkem lze ale i jednoduchou spirálou či zakroucením vyjádřit přesně to, co chcete, ať už jde o šperky, či nejrůznější dekorace.

 ________________________________________________________________

A jelikož se blíží Vánoce a s nimi opět nekonečné vymýšlení a nakupovnání dárků, zkuste letos kamarádce, mamince, sestře nebo sestřenici;) vykouzlit radost nějakým originálním dárkem vyrobeným pro ni na míru a hlavně od srdce♥:)

maryx♥:)

___________________________________________________