Často se mě lidé (nejen tady na Fleru) ptají, jak vyrábím své kroužkové šperky. Jaké používám kroužky, jaké nástroje, jaké jsou různé techniky, jak dlouho výroba takového šperku trvá a podobně. V tomto článku se proto pokusím shrnout své zkušenosti s výrobou kroužkových šperků. 

Kroužkování (anglicky chainmaille) se věnuji přibližně od ledna 2009. Nádherná kroužková díla, představovaná nejen šperky, ale například také kabelkami, podprsenkami nebo „klasickými“ drátěnými košilemi jsem již dříve obdivovala na zahraničních serverech. Až jsem jednou neodolala, nakoupila kroužky (pamatuji si, že poprvé jsem objednávala 200 kroužků najednou a přišlo mi to jako obrovské množství – dnes objednávám zhruba desetkrát tolik) a zkusila první techniku – byzantine. Závislost na kroužkování se pak vyvinula velice rychle a rostla s každou další zvládnutou technikou a hlavně s každým dalším objeveným novým využitím technik.

 

Pozn.: kliknutím na obrázek jej otevřete v plné velikosti

 

Byzantine1  Byzantine2  Byzantine3 

 

Pro to, aby vzniknul šperk, však samotné kroužky nestačí. Já se při tvorbě neobejdu bez dvojice kleští – svých milovaných společníků. Používám zahnuté čápovky, které jsem si kdysi dávno „půjčila“ od přítele a dodnes mu je nevrátila, a ketlovací kleště Knipex. Občas se mi stává, že když kroužkuji opravdu dlouho bez přestávky, nemůžu kleště z rukou skoro vyndat…

Kleště 

 

Další ingrediencí nezbytnou pro kroužkování, je samozřejmě trpělivost. Já sama obecně trpělivostí nijak neoplývám. Ale jakmile dostanu do rukou kleště a kroužky, je ze mě jiný člověk a dokážu pracovat tak dlouho, dokud výrobek není hotový tak, abych s ním byla naprosto spokojená. Jedním z výrobků nejvíce náročných na trpělivost je například tento:

 

Spotřeba času se liší výrobek od výrobku. Svoji roli samozřejmě hraje náročnost techniky a také velikost použitých kroužků. Důležitým faktorem je ale i to, jak vás práce na daném šperku baví. Prostě – čím víc se těšíte na to, až bude výrobek hotový, tím rychleji a veseleji vám práce na něm ubíhá. Ale abych uvedla aspoň jeden konkrétní příklad, tak náramek, sestávající pouze z kroužků (6mm vnitřní průměr), mám hotový cca za hodinu. 

V současné době nejvíce pracuji právě s technikou byzantine – nabízí spoustu různých možností jak sama o sobě, tak v kombinaci s dalšími materiály (minerály, vinuté perle, …) a technikami.

 

Byzantine4  Byzantine5  Byzantine6 

Další hojně využívanou technikou je box chain. Celkem rychle přibývá a vypadá úžasně například při kombinaci 2 barev kroužků.

Box1  Box2  Box3 

Se dvěma výše jmenovanými technikami pracuji asi nejvíce. Dále ale taky používám například techniky: rondo, bastardized weave, celtic square, inverted round, dragonback nebo helm chain, gridlock byzantine a jejich různé varianty. Všechny (nejen) tyto techniky se dají vzájemně kombinovat. (obrázky – výrobky podle vyjmenovaných technik).

 

 

Bastardized weave  Dragonback  Rondo 
 Bastardized weave  Dragonback  Rondo
 Inverted round  Helm chain  Celtic cross
 Inverted round  Helm chain  Celtic cross

 

Materiál, tedy kroužky, seženete v opravdu každém obchodě s korálkovacími potřebami. V Česku není problém sehnat základní barvy (pokovy) – stříbro, starostříbro, staroměď, zlato, starozlato a také černé kroužky. Koho práce s kroužky chytne, jistě si pak v zahraničních obchodech vybere i z mnoha dalších barev a materiálů, které bohužel u nás ještě nejsou tak často k sehnání. 

Návody na jednotlivé techniky tady neposkytnu – jsou velmi snadno dohledatelné na internetu. A když si to člověk sám najde, má z toho potom větší radost. Ráda ale pomůžu a poradím (pokud na to budu stačit), když se na mě někdo obrátí s radou o pomoc – například když nebude moci přijít na kloub nějaké technice a podobně. 

Kroužkování zdar!