Vánoce jsou pro většinu lidí nejkrásnějšími svátky v roce. Milujeme jejich atmosféru - bílý sníh, za oknem tmu, spoustu světýlek, tak jak popisuje Berlingova píseň White Christmas. A nepochybně se těšíme na setkání rodiny, dárky a hojně prostřený stůl.

Klub Růžového pantera si pro vás připravil ohlédnutí o dvě tisíciletí zpět, na jih země, až do Izraele. Pojďte s námi sledovat příběh narození Ježíška, jak je zaznamenán v Matoušově a Lukášově evangeliu v Bibli. Pohodlně se usaďte, nalijte si skleničku horkéhu punče a nechte se vtáhnout do děje, který se odehrál při narození člověka, jenž změnil dějiny lidstva. Prohlédněte si fotografie výrobků, které příběh doprovázejí. Pod blogem do komentářů můžete připsat Vaše postřehy a také vybrat tři výrobky, jejichž ztvárnění i vyfotografování Vás nejvíce oslovilo. Hlasujte do 7.12.

 

Lukášovo evangelium                                                                                                

1
V těch dnech vydal César Augustus nařízení, aby v celé říši proběhlo sčítání lidu. (Toto sčítání proběhlo předtím, než se Quirinius stal správcem Sýrie.) 
2

 

Všichni se tedy šli dát zapsat,
3
 
každý do svého města. I Josef z Galileje se vydal z města Nazaret do Judska, do města Davidova zvaného Betlém (protože byl z domu a rodu Davidova), aby se nechal zapsat se svou snoubenkou Marií, která byla těhotná.
4 5
6


Když tam byli, Marii se naplnil čas k porodu a porodila svého prvorozeného syna. Zavinula ho do plenek a položila do jeslí, protože v hostinci pro ně nebylo místo. 
 
7

V tom kraji byli pastýři, kteří pobývali pod širým nebem a drželi noční hlídky u svého stáda.
8 9
Vtom před nimi stanul Hospodinův anděl a ozářila je Hospodinova sláva.  Hrozně se vyděsili, ale anděl jim řekl: "Nebojte se! Hle, zvěstuji vám velikou radost pro všechny lidi.  Dnes se vám ve městě Davidově narodil Spasitel - váš Mesiáš a Pán. A toto vám bude znamením: najdete děťátko zavinuté do plenek, ležící v jeslích."
10 11

A s tím andělem se hned objevilo množství nebeských zástupů takto chválících Boha:  "Sláva na výsostech Bohu a na zemi pokoj lidem dobré vůle."
12 13
 
Jakmile od nich andělé odešli do nebe, pastýři si řekli: "Pojďme do Betléma! Podíváme se, jak se stalo, co nám Hospodin oznámil." Pospíšili si tedy, a když přišli, nalezli Marii, Josefa i děťátko ležící v jeslích.  Poté, co ho uviděli, začali rozhlašovat, co jim bylo o tom dítěti řečeno, a všichni, kdo to slyšeli, žasli nad tím, co jim pastýři říkali. Marie všechna ta slova uchovávala a zvažovala ve svém srdci.  A ti pastýři při návratu oslavovali a chválili Boha, že slyšeli a viděli všechno tak, jak jim bylo řečeno.
14 26

                                                         

Matoušovo evangelium

Ježíš se narodil v judském Betlémě za dnů krále Heroda. Tehdy do Jeruzaléma přišli mudrcové z Východu.
15
"Kde je ten narozený židovský král?" ptali se. "Spatřili jsme na Východě jeho hvězdu a přišli jsme se mu poklonit."
16
Když se to doslechl král Herodes, velmi se rozrušil a celý Jeruzalém s ním. Svolal všechny vrchní kněze a učitele lidu a ptal se jich, kde se má narodit Mesiáš. "V judském Betlémě," odpověděli mu. "Neboť tak je psáno skrze proroka: Ty však, Betléme v judské zemi, nejsi z judských knížat vůbec nejmenší, vždyť právě z tebe vzejde Panovník, Pastýř pro Izrael, můj lid." Tehdy Herodes tajně povolal mudrce a vyptával se jich, kdy přesně se jim ta hvězda ukázala. Potom je poslal do Betléma se slovy: "Jděte a pečlivě vyhledejte to dítě. Jakmile je najdete, oznamte mi to, abych se mu mohl jít poklonit i já."
17

Jakmile vyslechli krále, vyrazili na cestu. A hle, hvězda, kterou viděli na východě, je předcházela, až se zastavila nad místem, kde bylo to dítě.
18
Vešli do domu, a když tam uviděli dítě s jeho matkou Marií, padli na kolena a klaněli se mu.
19 20

Otevřeli své poklady a obětovali mu dary: zlato

21

                                               22

Pozlacený přívěsek \
23
kadidlo
24
  a myrhu.
25