Vítězka posledního kola jari.ticha vybrala na poslední měsíc tohoto roku téma : Štědrovečerní tabule s barvami temně modrá a zlatá, stříbrná. Temně modrá je povinná, mezi zlatou a stříbrnou si můžete vybrat nebo použít obě. Vybrala jsem tentokrát mimořádně 3 barvy, ať máme ten konec roku hodně slavnostní.

Štědrovečerní tabule, tradice, zvyky..

Právě štědrovečerní tabule patří společně s vánočním stromečkem k těm nejdůležitějším symbolům Vánoc.

5 rad: Co patří na vánoční stůl

1.Na vánoční stůl patří ten nejlepší ubrus bílý damaškový ubrus s jemným vyšíváním nebo přímo s vánočními motivy.
2.Na stole by neměla chybět pro každého snítka jmelí pro štěstí.
3.K vánoční tabuli patří také vánoční svícen nebo nebo adventní věnec se čtyřmi svíčkami, které vyjadřují čtyři týdny adventu.
4.Servírovat budeme na sváteční porcelán. Příbory by měly být nerezové či stříbrné, skleničky jemné na nožkách.
5.Nezapomeňte dát na stůl také mísu s čerstvým i sušeným ovocem.

Na ubruse nemají chybět ani barevně sladěné vánoční ubrousky.

Poté přichází na řadupříprava nádobí. Na každé místo asi dva cm od kraje stolu umístěte mělký talíř a na něj ještě talíř hluboký. Mezi ně je vhodné dát papírový ubrousek. Do horního talíře pak můžete naaranžovat látkový ubrousek.

Více než dva talíře pro každého by na stole být neměly.Lžíci a nůž dáváme na pravou stranu, a to i pro leváky, nože ostřím k talíři. Lžíce dnem na stůl a vidličky zuby nahoru. Moučníkový příbor, který použijete patrně jako poslední, patří nad talíř. Nezapomeňte na sklenice. I každá sklenička má své místo. Skleničky na nealkoholické nápoje patří do horního pravého rohu. Nalevo naopak sklenička na bílé víno a vedle ní na víno červené.

K Vánocům neodmyslitelně patří také dekorace, které sváteční atmosféru ještě umocní. Jednoduché vánoční aranžmá zvládne každý – stačí větvička s několika přírodními ozdobami, třeba s šiškami, jeřabinami či se sušenými plátky pomeranče a skořicí. Umístit ji můžete přímo na stůl nebo na ozdobný tácek. Nebo si můžete nechat v květinářství udělat dekoraci z živých květů. Podle tradice by na stole určitě neměla chybět ani snítka jmelí, které prý přináší do domu štěstí, lásku a spokojenost. Kdo si chce zajistit, že se ho příští rok bude držet štěstí a peníze, měl by pod ubrousek položit kapří šupinu nebo pod talíř minci.

U stolu nezapomínejme ani na tradice. Ke stolu bychom měli usednout ve chvíli, kdy se na nebi objeví první hvězda. Štědrovečerní večeře by se měla skládat ze sedmi chodů, podle sedmi dnů v týdnu. Chybět by neměl chléb a cukroví. Dále následuje předkrm a polévka. Podává se rybí či masový vývar a houbový kuba. Jako hlavní chod bývá smažený kapr s bramborovým salátem. Dezert můžete zvolit podle uvážení a nakonec následuje pozdní večeře. Ta se skládá zejména ze sýrů, jednohubek nebo chlebíčků – obvykle se podává až po rozbalení dárků.

Před večeří se všichni společně pomodlili a vzpomněli na vše dobré i špatné, co je v uplynulém roce potkalo. Během večeře se od stolu nikdo nesměl zvednout, dokud všichni nedojedli. Lidé věřili, že by se rodina o dalších Vánocích nesešla celá. Z kapříka hospodyně schovala šupiny, aby se v domácnosti držely peníze.

5+1 tradic pro to, aby štědrovečerní hostina přinesla lásku a peníze

Možná některé zvyky dodržujete, ani nevíte proč. Pokud ale budete hledat význam tradic v touze trávit čas spolu, nešlápnete vedle. To je ostatně význam Vánoc a večerní hostina jako vrchol Štědrého dne by tuto myšlenku měla podpořit.

1. Sudý počet strávníků u stolu.

Pokud u stolu sedí lichý počet osob, hrozí podle pověry, že se do domu vloudí neštěstí.

2. Talíř navíc

Aby se hospodyňky vyhnuly hrozbě neštěstí, přidávají na stůl talíř navíc. Ten slouží pro duše těch, kteří s námi už hodovat nemůžou anebo pro náhodné pocestné.

3. Od stolu se nevstává

Hostina musí být nachystaná tak, aby nikdo nemusel vstávat od stolu– příští rok by se totiž nemusel vrátit. Všechny chody naskládejte na stůl nebo pomocný stolek a i malé děti zkuste udržet na místě.

4. Pouto pevné jako řetěz

V některých rodinách nesmí u štědrovečerní večeře chybět ani řetěz nebo provaz. S ním se obváží nohy stolu, aby celá rodina držela pevně pohromadě.

5. Šupina pro peníze

Kapří šupinaje symbolem bohatství. Když ji vložíte mezi talíře nebo s ní ozdobíte stůl, máte jistotu, že se vás i v příštím roce budou držet peníze. A kdo nejí kapra, může dekorativní šupiny vyrobit třeba z třpytivého papíru.

Při zdobení se můžete inspirovat tradičním zvykem hospodyněk. Ty do jednoho rohu položily pecen chleba, aby měla rodina stále co jíst a do druhého daly ošatku se vším, co pole urodilo, aby i další rok byla velká sklizeň. Do třetího rohu přišly peníze a do čtvrtého miska s trochou jídla pro dobytek.

Ať už se rozhodnete pro skromné posezení v nejbližším rodinném kruhu nebo strávíte Štědrý večer s širokou rodinou a přáteli, užijte si Vánoce s úsměvem.

Paletka pro tvoření :

Posuďte sami, jak se nám naše soutěžní výrobky povedly a oceňte svými hlasy ty nejlepší z nich.

                                                                             Hlasovat můžete do 25.12.2022

Anketa se načítá ...