Už jste slyšeli o porcelánové modelovací hmotě?  Pokud ano, tak určitě víte, co všechno se z ní dá vyrobit. Pokud ne, tak Vás s radostí seznámím s touto úžasnou modelínou.

Začátkem minulého století v Argentině byla vymyšlena plastická modelovací hmota, která byla velice levná a jednoduchá na přípravu. Skládala se z kukuřičného škrobu, bílého lepidla, oleje a glycerolu. Po vyschnutí zůstávala průhledná a pevná, proto možná obdržela název „cold porcelain“ – studený porcelán. Používala se na výrobu dortových figurín, uměleckých předmětů – dekoračních mís, váz, apod.

 S růstem popularity se do základního receptu přidávaly nové a nové komponenty: plastifikátory, různé druhy olejů, algináty nebo celulózu. Každý výrobce se snaží vylepšit jednotlivé vlastnosti hmoty v závislosti na způsobu používání, ve většině případů také patentuje svůj recept. Jenom jednu jedinou vlastnost se dosud nepodařilo překonat – citlivost na vodu. A proto výrobci nedoporučují nechávat výrobky ze studeného porcelánu ve vlhkém prostředí, nebo namáčet.

Dnes je porcelánová hmota zcela netoxická a pracovat s ní mohou i děti.

 Největším výrobcem porcelánových hmot je Japonsko. Nekonečné množství japonských hmot různých druhů již několik desetiletí pomáhá nadšencům a tvůrcům rozvíjet svoje umění a svůj talent.

Já, jako miliony dalších lidí, jsem se zamilovala do této úžasné hmoty. Mojí vášní je modelování květin a elastický, pružný a pevný porcelánový materiál mi umožňuje tvarovat nejtenčí okvětní lístky téměř všech druhů květin.

Vaše ruce, porcelánová hmota a nekonečná fantazie vám pomůže rozvíjet vaše tvůrčí schopnosti a může se stát Vaším originálním koníčkem na celý život.