Asi nejznámější způsob, jak si uchovat výbornou švestkovou chuť (pominu-li tekutou formu) jsou povidla.... chtěla bych vám nabídnout i jinou mňamku, která se dá ze švestek uvařit :)

Jedná se o klasickou indickou pochoutku vhodnou hlavně k masu ... já ji tedy miluju a už odmala jsem schopná dávat si ji i na chleba se sýrem :) - stejně jako thajskou chilli omáčku (tu ve velké flašce se semínkama - mňam)

Takže co to je?

Švestkové chutney
(V. Miltner: Indická kuchařka", str. 173, Merkur Praha, 1987, indická kuchyně)
Suroviny:

  • 500 g švestek
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • 1 lžíce horčičného semínka
  • 2 lžičky chilli koření, prášku
  • 500 g práškového cukru
  • 1 šálek octa
  • sůl
    Postup přípravy:
    Utřeme česnek a v hmoždíři nebo na třecí misce roztlučeme hořčičné semínko. Vypeckujeme švestky. Pak vložíme všechny přísady do nádoby a za stálého míchání vaříme, v nejnutnějším případě podléváme. Když jsou švestky měkké a zbytečná voda odpařena, dáme svařené chutney vychladnout a plníme je do sklenic.

 

 

moje inovace:

zázvor používám čerstvý a spolu s česnekem jej utřu v hmoždíři

tentokrát jsem přidala 2 hrsti kokosových pražených plátků pro chuť

tip:

vařila jsem jako obvykle v domácí pekárně, z té se tekutiny hůř odpařují, takže bych příště dala o něco méně octa, ale i takhle je chutney vážně chutné

pekárna:

mám Tesco XXL a vařila jsem z dvojnásobné dávky, tj kilo švestek (čistá váha), kilo cukru .... vešlo a uvařilo se naprosto v pohodě :)

a teď už dobrou chuť 

na pekárně je prostě nejlepší čistá příprava a rychlé čištění