Pěkný den přeji z klubu Cardmaking a přináším vyhlášení nového 41. kola 3D projektu.

 

Po delším přemýšlení a procházení toho, co se již v soutěžích vystřídalo, a co by nebylo až tak časově náročné, když je krásné léto a sedět doma je škoda, jsem vybrala krabičku/pytlíček/držáček na čaj (na zahraničních webech se dá nalézt jako tea bag holder/pouch apod.)

Zadání: vytvořit 3D projekt nebo i přání tak, aby bylo zřejmé, že je na něm využita alespoň jedna tato kapsička.

Pokyny: prosím zaslat 1-2 fotografie výsledného projektu, nejlépe čtvercového formátu ve velikosti 500x500 px (ostatní s dovolením upravím) do mé vnitřní pošty.

Termín: do 24.9. 2017 23:59

 

Projekt není vhodný pouze na darování čajových pytlíčků, ale i jiných drobností, ať už jedlých, či nikoliv. Myslím, že pokud se základní papír vezme dostatečně veliký, může projekt sloužit i k obdarování něčeho většího (ale lehkého) a kapsičky opět k uschování milého překvapení. Také záleží, jakým způsobem v jednom kroku postupu kapsičky ohneme, zda vně, nebo dovnitř, pak vzniknou odlišné varianty. Domnívám se, že by nebylo marné udělat jen jednu kapsičku a tu přilepit na přáníčkový základ a mít tak prostor k uschování nějakého překvapivého prvku/věci. Věřím tedy, že návod zaujme a poslouží k inspiraci pro vaše tvoření.

 

Inspirace z internetu (zdroj Pinterest a Google):

 

Já jsem tvořila podle tohoto návodu (je zde i video):

Najít se dají i další obrázkové návody a videa, zase s jinou inspirací – od Brendy Keenan, ChicnScratchPretty Paper Cards ...

 

Můj postup výroby jsem nafotila a stručně vám jej popíši.

Jako materiál mi sloužil čtverec papíru cca 15x15 cm, jak jsme psala výše, dá se samozřejmě využít i větší papír. Měla jsem papír o nízké gramáži, 80g/m a dle mého názoru to stačí, ale pokud chcete mít projekt pevnější, je určitě lepší použít čvtrku ve vyšší gramáži. Na krabičku přesně podle návodu potřebujeme 3 listy.

Jako pomůcky jsem schválně zvolila to, co mi doma přišlo "pod ruku" - stuha/provázek, školní pravítko s ryskou, rýhovací kost (dá se nahradit třeba jehlicí na pletení), děrovačku, nůžky, lepidlo v roleru (stačí i tužkové), tak aby se mohl přidat třeba i nějaký scrapbookový nováček, který nemá takové vybavení, třeba jako rýhovací podložku apod. Velmi užitečná je podložka s měřící osnovou, ušetřilo mi to spoustu vyměřování, jen jsem papír zarovnala na vodící čáry.

1. krok: Čtvercový papír si položíme na koso a od středu ke každé straně (naznačeno pravítkem) narýhujeme linky vzdálené 1 1/2" (cca 3,8 cm) a složíme pravou i levou stranu dle obrázků.

 

2. krok: Následuje další rýhování a skládání, od přehnutého středu si narýhujeme linky zprava i zleva vždy ve vzdálenosti 3/4" (pokud nemáme měřidlo v palcích, odměříme si na každou stranu stejnou vzdálenost, 3/4" odpovídá cca 2 cm).

3. krok: Podle rýhování kapsičku ohneme tak, že nám uprostřed vznikne "schůdek" a "stříšky" obou částí se přesně stýkají.

Pro větší názornost přikládám fotografie kapsičky z různých úhlů.

4. krok: Po složení jedné kapsičky si vše ještě dvakrát zopakujeme a následně kapsičky slepíme "hladkými" částmi k sobě.

5. krok: Po slepení všech 3 kapsiček si naznačíme, kde chceme mít otvor k zavázání projektu a proděravíme jej.

6. krok: A na závěr uvážeme stuhu/provázek a vyřádíme se na zdobení, můžeme razítkovat, vyřezávat, lepit, no co nás napadne:) A ještě nezapomenout pytlíčky naplnit!

A tramtaradááá, máme hotovo! Můj výsledný projekt, ozdobený jen pár výřezy, vypadá takto:

Těším se na vaše projekty a doufám, že si tvoření užijete tak, jako já:)

Vítěze určíme pomocí hlasování, bude mu náležet výhra v podobě materiálu na tvoření a povinnost vyhlásit nové téma 3D projektu!

A kdo ještě není v klubu Cardmaking, tak směle vstupte, je zde velice příjemná a tvořivá atmosféra...

Alexandria