V tomto blogu bych vám ráda představila temari - krásné japonské umění, a předevšímvás seznámila s tím, co se za výrobou jednoho takového kousku skrývá. Proto uvedu přibližnou časovou náročnost jednotlivých kroků.

Temari a jejich výrobu jsem objevila díky Fleru a poptávkám. V té době jsem neměla o tom, co to temari je a jak se vyrábí, ani potuchy. Stačilo ale chvilku hledat na internetu a bylo jasné, že musím na poptávku odpovědět :-) A výsledek - tuto sadu temari - jste mohli v létě vidět vrámci Japonských dní v Ostravském muzeu.

 

Od hry k umění

Temari - symbol dokonalosti a japonský dárek pro štěstí. Umění vyšívání temari se vyvinulo z jednoduchých kožených míčků, obdobným dnešním hacky sackům, které používaly děti ke hře. Postupem času je ženy začaly zdobit a kompeticí mezi ženami začaly vznikat barevnější a složitější vzory.

Tradičně věnovali temari rodiče svým dětem na Nový rok. Mnohdy do něj při výrobě skryli vzkaz s přáním pro štěstí. Obdarované dítko se tak nikdy nedovědělo, co mu rodiče přáli :-) To by si muselo temari zničit.

Jak se takové temari vyrábí?

Základ bývá různý - tradičně se používaly zbytky kimon. V současné době se používají polystyrenové koule, vlněné klubíčko, nebo např. obilné slupky. Někdy se do středu dávají předměty pro štěstí (v historii měla temari, která "chrastila", vyšší hodnotu.

Temari, která vyrábím, mají jako základ polystyrenovou kouli, kterou obalím vlnou (cca 20 minut).

Poté jí obalím nití, která tvoří základní barvu temari (20-30 minut). Na polystyrenovou kouli s průměrem 6 cm padne přibližně 300 m nitě.

Vzor na temari bývá obvykle pravidelný. Proto je potřeba si na kouli připravit - rozměřit a našít - osnovu, ať už z efektní nitě, nebo z bavlnky buď kontrastní nebo ve stejném odstínu. To záleží na přání tvůrce (20-30 minut).

 

Poté je třeba s na osnovu našpendlit vzor (10-15 minut).

A pak už jen vyšít celý vzor - vaší fantazii v barevných kombinacích se meze nekladou :-) Čas záleží na zvoleném vzoru a velikosti temari, ale pohybuje se kolem 1-4 (-5 hodin). A to do času nezapočítávám dobu, kdy člověk bloumá po internetu, prochází ta množství nádherných vzorů a barev a nemůže se rozhnodnout, který vzor si vybrat :-)

Temari na přání - var. 1 Temari na přání - var. 1 Temari na přání - var. 1 Temari na přání - var. 2 Temari na přání - var. 3 Temari na přání - var. 3 Temari na přání - var. 3 Temari na přání - var. 4 Temari na přání - var. 4

 

Temari náušnice

Temari náušnice jsem začala vyrábět, aby toto krásné umění dostalo praktičtejší podobu. Výroba temari náušnic je stejná jako u klasických větších temari, jen čas strávený nad jejich výrobou je rozdílný.

Základem jsou polystyrenové kuličky, nebo pevně plstěné kuličky, které sama vyrábím - čas strávený nad jejich výrobou se pohybuje kolem 30 minut. Kuličky musí být stejně velké, pravidelné a opravdu pevné.

Každou kuličku obalím 75-100 m nitě - strávený čas je přibližně 15-20 minut na jednu kuličku, tj. 30-40 minut na jeden pár náušnic. Omotat tyhle malé kuličky je náročnější než u větších - špatně se drží a rády utíkají pryč :)

Poté následuje rozměření a našití osnovy - 10-15 minut jedna náušnice = 20-30 minut pár.

Rozměřím vzor - do 3-5 minut jedna náušnice - a můžu jít vyšívat. Doba záleží na náročnosti výšivky a počtu zvolených barev bavlnek, ale pohybuje se v rozmezí 1,5-2,5 hodin, někdy i déle.

Růžové temari náušnice Temari náušnice vážky

Doufám, že se vám krátká exkurze do výroby temari líbila a budete-li mít své vlastní přání na temari, neváhejte mi napsat. V současné době vyrábím klasická temari pouze na přání, náušnice budou v nabídce neustále, ale vzhledem k časové náročnosti jejich výroby, budou jen omezenou kolekcí.

Někdy příště vám povím, jak jsem v listopadu vedla kurz výroby temari v Ostravě :-)

Šárka