... a marně hledám pro pana Kocába slušné pojmenování.

 

 

Kocáb se pustil do boje s babyboxy, kojencům prý upírají práva


29. srpna 2010  9:32
Lidé jim fandí, ale u části lékařů jsou v nemilosti. Řeč je o babyboxech, do nichž mohou lidé odkládat kojence - zatím jich bylo dvaatřicet. Vládní zmocněnec pro lidská práva Michael Kocáb tvrdí, že schránky novorozencům upírají právo na identitu. Dokonce kvůli nim svolal odborné kolokvium. 

Babybox v hloubětínském GynCentrufoto: Petr Novotný

Babybox v hloubětínském GynCentru

Výsledek? Podle Kocába jsou pediatři i psychologové vesměs proti babyboxům, ale zakázat je nelze. "Tato zařízení zákon nijak nereguluje," vysvětlil Kocáb, v čem mimo jiné spočívá problém.

 

Kolik je babyboxů

První český babybox funguje od června 2005 v Praze-Hloubětíně, zatím poslední, osmatřicátý, otevřelo sdružení Babybox - Statim letos v srpnu v Karviné. Celkem jich má být 70. Babyboxy mají největší tradici v Německu (od roku 2001), několik jich je i v Rakousku a ve Švýcarsku. Vznikají i na Slovensku.

Odpůrci babyboxů na jednání zdůraznili, že tato zařízení odporují Úmluvě o právech dítěte, která každému přiznává právo znát své rodiče a právo na jejich péči.

"Experti upozorňovali na etický konflikt, že dítě v babyboxu figuruje jako věc, nikoliv jako plnohodnotný jedinec," dodává zmocněnec Kocáb.

Na rokování o babyboxech dostali kromě lékařů a psychologů pozvání také právníci či sociální pracovníci. Zakladatele a šéfa sdružení Babybox - Statim, které zařízení provozuje, Ludvíka Hesse ani žádného jeho zástupce Kocáb nepřizval.

"I když připustíme, že se počet usmrcených novorozenců nesnížil, o co komfortnější práva novorozenec nalezený na autobusové zastávce, ve sklepě nebo na záchodě v nemocnici než ten v babyboxu?" ptá se Hess.

Existuje navíc nemálo lékařů, kteří jeho aktivitu podporují, ostatně naprostá většina babyboxů je přímo v porodnicích.

"Nabídl jsem všem účastníkům kolokvia, že jim předvedu, jak babybox funguje. Zájem o to projevila jen jedna pracovnice ministerstva zdravotnictví. Jsem si jist, že nikdo z přítomných babybox zblízka vůbec neviděl," podotýká Hess.

 

 

zdroj: idnes