Vítězka poslední soutěže jari.ticha přináší na prosinec nové téma : Tradice vánočního cukroví s barvami : bílá, zlatá a stříbrná. Všechny tyto barvy k Vánocům neodmyslitelně patří, proto pro tentokrát dělám výjimku a soutěžní barvy jsou tři.

Tradice pečení cukroví je s Vánocemi neodmyslitelně spjata, stejně jako jeho magická vůně, která dokáže navodit tu pravou sváteční atmosféru. Bez cukroví si dnes Vánoce dokážeme představit jen velmi těžko. Víte ale, proč se cukroví vlastně peče? Podle našich předků mělo magickou moc.

Podle různých pramenů se cukroví začalo péci již v 16. století. Tehdy ale mělo zcela jinou podobu, než na kterou jsme zvyklí dnes. Hlavní ingredience představovalo sušené ovoce a med, z nichž se tvarovaly zvířátka, kola a kruhy a další tvary, které měly pro naše předky velký význam. Ještě dávno před příchodem křesťanství slavili dávní Keltové v období dnešních Vánoc zimní slunovrat. Právě s ním mělo souviset pečení cukroví, které se objevovalo jako součást oslav návratu slunce, které dávalo život. Aby zajistilo hojnost a štěstí, mělo být cukroví pečeno podle určitých zásad.

Věřilo se, že cukroví má tajemnou moc
Cukroví dnes pečeme, protože nám chutná, krásně voní a dotváří jedinečnou vánoční atmosféru. Vánoce by zkrátka bez cukroví nebyly Vánocemi, podobně jako bez stromečku nebo dárků, prskavek či františka a vánočky. V dávných dobách ale mělo pro lidi daleko větší význam – vztahovali k němu totiž své naděje na lepší budoucnost plnou hojnosti a zdraví. Aby byla zajištěna právě ona žádaná hojnost, mělo se cukroví péci pouze z vlastní mouky – to symbolizovalo budoucí bohatou úrodu. Věřilo se, že hospodyňka, která jej spálí, bude mít v dalším roce smůlu, že vážně onemocní nebo dokonce zemře.

Tvary, které se vykrajovaly a následně pekly, měly potom ochránit nebo přičarovat magické vlastnosti – například tvary zvířat měly ochránit ta hospodářská a zařídit, aby byla zdravá a dařilo se jim, případně člověku, který je snědl, zajistit sílu a neohroženost toho kterého zvířete. Kruhové cukroví zase symbolizovalo slunce, tedy život, teplo a světlo.

Cukroví tak, jak jej známe dnes, se začalo v našich končinách péci kolem 19. století. Mezi tradiční suroviny patřila mouka, med, vejce a máslo a bohatší rodiny do těsta přidávaly i vzácné koření. Chudší se často naopak musely spokojit s tím, „co dům dal“, a tak se v jejich výtvorech objevoval třeba i česnek nebo pepř. Právě ten dříve tvořil jednu z hlavních přísad do dnes stále oblíbených, a typicky českých, perníčků, které údajně právě podle něj získaly svůj název.

Vánoční cukroví kdysi začali lidé péct v prvním adventním týdnu. Podle pověr je důležité si dávat pozor při připravě těsta, hlavně pak při pečení, protože se říká, že když hospodyňka, která cukroví peče jej spálí, čeká ji vážná nemoc, nebo i smrt, ale naopak, když se cukroví podaří, znamená to v příštím roce hodně zdraví.

Nejtradičnější z vánočního cukroví jsou perníčky , vanilkové rohlíčky a linecké.

Každá hospodyňka má své osvědčené recepty, které se dědí z generace na generaci.

A jaké nejoblíbenější cukroví je to vaše ? A kolik druhů pečete? Můžete nám pak napsat v diskusi pod blogem.

Paletka pro tvoření :

Posuďte sami, jak se nám naše soutěžní výrobky povedly a oceňte svými hlasy ty nejlepší z nich.

                                                                                   Hlasovat můžete do 24. 12. 20234

Anketa se načítá ...