Jaké budou trendy letošních Vánoc? Výrazné místo tento rok zaujímá modrá, která se použije jako hlavní barva. Ale pozor, doplňková stříbrná ustupuje do pozadí a nahrazuje ji zlatá nebo odstín champagne. Celý dekor tak působí mnohem tepleji. Letos se objevuje nová, výrazná kombinace: tmavě modrá s dalšími sytými tóny, např. fialové a bordó, evokující atmosféru zimní noci. Tento styl podtrhují metalické zemité odstíny, motivy zářících hvězd a třpytivých vánočních ornamentů, strukturované svíčky a saténové stuhy.

Pokračuje trend pastelových barev, který se objevuje v různých kombinacích, například s metalickými barvami jako je zlatá a bronzová. Zde můžeme směřovat buďto k opulentnímu stylu zdobených váz a dekorací a kytic zdobených perličkami nebo zvolíme jednoduché, hladké kovové vázy a ozdoby. S jemnými, světlými barvami také dobře ladí styl pokračující z loňské zimy – „zmrzlé“ dekorace, které navozují efekt mrazu a sněhu. Namísto třpytek ale raději zvolíme jednoduché průhledné sklo nebo čisté bílé dekorace. Chceme-li zůstat jen u pastelových barev, volíme varianty matné, decentní lesk je pouze akcent.

Stálicí je varianta klasických Vánoc v červené a zelené. Letos můžete smaragdovou zeleň nahradit svěží limetkovou. Klasickou tematiku vtipně doplňují stuhy či papíry s tištěným „vintage“ vzhledem, které ji pasují na pravé retro. K tomuto stylu skvěle ladí vánoční hvězda nebo vánoční kaktus, kterým nezapomeneme vybrat ladící květináč.

Milovníci přírodních materiálů si také přijdou na své – juta, světlé dřevo, šišky, oříšky nebo méně obvyklé mušličky, ale také kožešiny a peří budou letos hrát významnou roli. Z přírodnin můžeme vyrábět girlandy a věnce: šišky připevníme k věnci pomocí drátku, oříšky a mušle přilepíme tavnou pistolí a z juty můžeme vyrobit mašli nebo z ní vystříháme hvězdy či srdíčka. Celý styl doplníme různými polštářky, přikrývkami a přehozy. Světlá varianta připomíná skandinávskou jednoduchost, tmavší lesní varianta se kombinuje s tradiční zelenou a červenou a objevují se v ní sovy, veverky a lišky. Letos najdou uplatnění ale i méně obvyklá zvířata pro vánoční tematiku, například kočky nebo sloni, ať už ve formě jednoduchých kovových ozdob na stromeček nebo ze skla.