Blog a další na něj navazující jsou zpracováním materiálů z klubu  permakultura, domácí kosmetika, soběstačnost... + případné poznatky z jiných klubů

Obsah - zkušenosti a poznatky členů klubu, informace z internetu s prokliky na zajímavé webové stránky, recepty


OLEJE

Seznam olejů s hodnocením - chemievjidle.cz

Kvalitní olivové oleje

Štýrský olej z dýňových semínek - velmi kvalitní, vhodný do salátů a na studenou kuchyni

Farmářský olej za studena lisovaný - krůtí farma (v létě zajíždí do Prahy na farmářské trhy Kubánské náměstí, možná i jinam)


MÁSLA

Seznam másel s hodnocením - chemievjidle.cz

dTest - test másel 2011 - nezávislé hodnocení

I levná másla jsou kvalitní - Článek a výsledky testu másel


MARGARÍNY

Seznam margarínů s hodnocením - chemievjidle.cz


ŽIVOČIŠNÉ TUKY

ZTUŽENÉ TUKY
Ztužené tuky s hodnocením - chemievjidle.cz

Vysvětlení rozdílu v tucích (MijdaM - chemik :-)

Tak z hlediska chemie - zásadní rozdíl je v obsahu vody - klasický margarín má mít 70-80% tuku a zbytek voda (podobně jako máslo), zatímco ztužené tuky jako Omega jsou tzv. 100% tuky, tj. neobsahují žádnou vodu v sobě, takže to nejde zaměnit, chová se to v těstu jinak. Z tohohle hlediska taky pozor na některé "margaríny", správně už by to mělo mít jiný název - halvarín atd. se sníženým obsahem tuku, tam třeba může být jen 60, ale i jen 40 nebo 20% tuku a pořád to díky všemožné chemii drží v kostce, ale na pečení to tedy není, zase to docela dokáže dělat brikule s těstem.

Vzhledem k obsahu tuků lze místo klasických ztužených použít sádlo (správně vyškvařené má mít 99% tuku). Kokosový tuk má taky 100% tuku, takže taky vyhovuje.

A na barvu nekoukat, to není směrodatné, hlavně na ty procent tuku.

Howgh, chemik domluvilMrkající


NA  BLOGU  SE  STÁLE PRACUJE, informací je hodně, prosím o trpělivost :-)