Znáte Tarot?

Zajímá vás Tarot?

Právě jste tímto zváni k účasti na dlouhodobém projektu tvoření na témata, která lze najít v tarotových kartách.

Znát Tarot není podmínkou, a seznámit se s ním můžete právě pomocí tohoto projektu.

image image

Mary-el Tarot: http://www.mary-el.com/

V projektu si budeme postupně představovat jednotlivé karty a ty se pak budeme snažit realizovat libovolnou technikou. Můžete si tak vytvořit buď vlastní osobní tarotovou karetní sadu, nebo specifické umělecké dílo, případně předmět s afirmačním nábojem, či talisman. Pokud nevíte, co to afirmace je, nebojte, i to se dozvíte - a hned v tomto článku.

Ale popořádku.

Co je Tarot

Tarot je karetní soubor, který se používá především k divinanci (věštění), ale jelikož má mnohem hlubší obsah a strukturu, je vnímán i jako myšlenkový nebo duchovní koncept, nebo jako meditační pomůcka. Pracuje s archetypy a symboly, které zná i moderní psychologie.

Tarot tvoří 78 karet, které se dělí na dvě části, nazývané "arkány". Ta, která se nazývá "malá" se skládá z 56 karet, které strukturou kopírují karty mariášové. Tedy má čtyři barvy, každá od Esa do 10, pak následují čtyři karty figurální - tzv."dvorní".

Druhá část tarotu se nazývá "velká arkána" a lze ji používat i odděleně jako samostatný celek. Přestože má jen 22 karet, je považována za důležitější, a proto bude víc zajímat i nás.

image image

Morgan-Greer Tarot: http://www.learntarot.com/mgdesc.htm

Zajímavosti z historie Tarotu

Kdy, kde, jak a proč Tarot vznikl se přesně neví. Některé teorie ho pokládají za ztracené dědictví egyptské moudrosti, které do Evropy přišlo díky cikánům, Arabům nebo křižákům, nebo je Tarot spojován se jménem Herma Trismegistose. Jiné teorie jeho původ spojují s mýty a událostmi souvisejícími s legendárním Zlatým Grálem.

Nutno k tomu připodotknout, že jelikož Tarot stojí hodně daleko mimo okraj zájmu seriózní vědy, dá se i těžko rozpoznat, které z informací o jeho historii jsou smysluplné a spolehlivé a které jsou jen něčí smyšlenky a fantasmagorie.

image image

Nejstarší dochované karty vznikly zhruba ve 13.stol., má se za to, že v Itálii, a že odtamtud se rozšířily po Evropě. Předpokládá se, že velká arkána je starší a malá se k ní přidala později.

V průběhu 15.stol. se tarotové karty kreslily nebo ručně malovaly na objednávku knížecích dvorů v severní Itálii a Francii. Později se na jejich výrobu začaly používat různé techniky: dřevořezba, malířské šablony, rytiny. Koncem 17.stol. si získal popularitu tarot známý pod názvem Marseillský.

A pozor!!! Nepleťte si Tarot s taroky - není to totéž! Taroky jsou společenská hra podobně jako třeba canasta nebo mariáš.

image image

Velkou roli v historii Tarotu sehrál Hermetický řád Zlatého Úsvitu (Hermetic Order of the Golden Dawn). Šlo o tajný spolek, který navazoval na učení zednářů, rosenkruciánů a templářů a jeho členové se zajímali o magii, okultní vědy a filozofii. Kdo má rád záhady a spiklenecké teorie, jistě by si ohledně tohoto společenství přišel na své. Mezi údajnýni členy najdeme i známá jména, např. Theodor Roosewelt, Oscar Wilde, Bram Stoker, Gustav Meyrink, William Butler Yeats a další. Ale nás budou zajímat hlavně Aleister Crowley (1875 - 1947) a Artur Edward Waite (1857-1942). Ti vytvořili dva dnes nejrozšířenější tarotové karetní soubory. Aleistar Crowley tzv. Thoth Tarot, který namalovala Frieda Harris a A.E.Waite tzv. Rider - Waite Tarot namalovaný Pamelou Coleman Smith.   Rider pak je jméno prvního vydavatele.

Zejména Waiteův tarot našel mnoho pokračovatelů a dodnes vznikají nové a nové výtvarné mutace tohoto systému. Z jeho struktury budeme vycházet i my.

Oba soubory se liší nejen na první pohled výtvarným zpracováním, ale také vnitřně - obsaženými symboly a odchylkami v samotné struktuře. Rozdíl lze nalézt především u tzv. dvorních karet Malé arkány a také v číslování dvou karet Velké arkány - Síly a Spravedlnosti. Crowley dodržuje původní historické řazení, kdežto Waite čísla dvou karet zaměnil. Ačkoliv se údajně vyjádřil, že pro to měl pádné důvody, nikdy tento krok neobhájil natolik, aby o správnosti a důvodech toho kterého číslování nevedla kartářská veřejnost dodnes spor.

image image image

Rider-Waite Tarot

image image image

Thoth Tarot

Ve druhé polovině 20.stol. byl Tarot ve světě znovuobjeven a získal velkou oblibu díky hnutí New Age, které naše zeměpisné šířky minulo díky totalitnímu přísně ateistickému režimu. New Age bylo proudem, který vznikl z potřeby hledání nového způsobu spirituálního života. Tarot byl zbaven svého magického kabátku a dostalo se mu pozornosti psychologů, především pokračovatelů C.G. Junga, autora teorie synchronicity, která jako první umožňuje analytickým pohledem nahlížet na "věštění" jako na vcelku přirozenou věc.

Nám v našem projektu nepůjde ani o věštění ani o magii (!!!), ale pouze o ikonografii Tarotu, čili budeme se zabývat vizuálními symboly obsaženými na Tarotových kartách a budeme  se snažit je dál uplatňovat ve vlastní tvorbě.

Mrkající

image image

Margarete Petersen Tarot: http://www.margarete-petersen.de/

image image

Tarot of the III Millenium: http://pasteboardmasquerade.com/Reviews/IIImlnm.html

image image

Tarot of the Origins: http://pasteboardmasquerade.com/Reviews/origins.html

image image

Ananda Tarot: http://www.aeclectic.net/tarot/cards/ananda/#.Upnj5cTuLa4

image image

Der Akron Tarot: http://www.akron-tarot.de

image image

Aquarian Tarot : http://www.learntarot.com/aqdesc.htm

image image

Tarot of Prague: http://www.tarotpedia.com/wiki/Tarot_of_Prague

image

http://www.johncoulthart.com/pantechnicon/tarot.html

Tarot v umění

Tarotové karty pracují se symboly a jsou vizualizacemi vnitřních stavů, v nichž se lidská duše může nacházet, a proto jsou vděčným námětem tvorby mnoha umělců - ponejvíce malířů a ilustrátorů. Tarotových karetních souborů jsou už desítky nebo spíš dokonce stovky a stále vznikají nové a nové. Pokud budete chtít, můžete si svoje vlastní v rámci tohoto projektu zkusit vytvořit. Ale pokud o tvorbu karet nestojíte, nezoufejte, i tak se do projektu můžete zapojit. Tarot může sloužit za námět jakéhokoliv umění.

Např. Niki de Saint Phalle v Italském Toskánsku vytvořila celou Tarotovou zahradu, kde jednotlivé karty představují obrovité sochy:

image

image

image image

image

http://fr.wikipedia.org/wiki/Jardin_des_Tarots

http://www.nikidesaintphalle.com

Samozřejmě Tarot lze pojmout i mnohem skromněji - ne každý má k dispozici nevyužitý pozemek, že?

Alessandra Spigai si vystačila se dřevem a typografickými symboly:

image

image image

image

http://www.pinterest.com/alespigai/alessandra-spigai/

Tarot se ale samozřejmě může uplatnit nejen v malířství a sochařství, ale třeba i ve šperku:

image

image

http://sipka.jp/

A pevně věřím, že mnoho z vás přijde na řadu dalších zajímavých možností.

 

Co je to afirmace

Jak jsem vám na začátku slíbila, povíme si i něco o tom, co je afirmace a jak funguje. Ve slovníku nalezneme význam tohoto slova ve smyslu přesvědčení, přitakání, ujištění, tvrzení.

Každý den sami sebe o něčem ujišťujeme, docházíme k nějakým přesvědčením týkajícím se nás samých. Ty se nám z vědomé mysli ukládají do podvědomí a to pak následně zpětně ovlivňuje naše jednání a rozhodování. Pokud se dnes budu zabývat tím, že něco nedokážu, může se mi stát, že zítra něco vzdám bez boje.

Afirmace je v podstatě forma autosugesce. Lze samozřejmě pracovat se slovní formou - tzn. použít nějakou pozitivní větu, kterou si budu opakovat - ale lze pracovat i s vizualizací. Čili pokud budu mít na očích něco, co mi požadované sdělení zprostředkovává prostřednictvím nějaké symboliky, mohu tím vlastní podvědomí "naprogramovávat" aniž bych nad tím musela přemýšlet.

S tímto záměrem si doma mohu umístit obraz, sochu, ale mohu nosit i šperk nebo nějaký doplněk s tímto záměrem vyráběný. Tarotový motiv lze umístit na tričko, hrneček, tašku - možnosti jsou neomezené...

image

Tarot skrytých světů: http://www.shadowscapes.com/

Předměty s náměty z Tarotových karet lze tedy vyrábět i s tím záměrem, aby pozitivně ovlivňovala podvědomí budoucího majitele.

Něco o projektu na závěr

Pokud se chcete do projektu zapojit, jste zváni do Klubu. Do konce roku si povíme ještě něco málo o Tarotu a můžete si rozmyslet, nakolik velkoryse a důkladně svou účast pojmete a jakou technikou.

Od 1.1.2014 si budeme každý týden představovat jednu z karet a tvořit na její téma.

Pokud budete mít čas a chuť, můžete se pokusit ztvárnit všechny karty a udělat si tak jedinečnou kolekci, ale můžete si vybrat jen některé karty, které vás oslovují.

Z našeho tvoření budeme dělat pravidelné výstupy, abychom se pochlubili, co jsme dokázali - a některé výtvory budou mít možnost se zúčastnit i velké výstavy, která se bude konat příští léto v Praze.

Těším se na Vás!

A zde si můžete prohlédnout, hjak akce pokračuje.

úvodní foto: http://www.myphotomemories.net/2013/01/the-tarot-garden.html