A je to tady - v klubu Tvoříme s Tarotem právě začínáme s Malou Arkánou. Na každý měsíc jsme si dali za úkol libovolným způsobem zpracovat čtveřici karet z Malé Arkány.

Jestli Vás tento projekt zajímá, přidejte se k nám, na vše bude dost času a nemusíte tarot znát - seznámíte se s ním postupně - tak, jako my. Nemusíte se ani obávat nějaké přemíry esoterična, pokud na to nejste naladěni. Stačí použít téma karty a vnést jeho esenci, kouzlo nebo nějaký symbol do libovolného výrobku.

 

Jako první čtveřici karet si představíme ESA - eso holí, eso mečů, eso pohárů a eso pentaklů.

Esa jsou vždy znamením příležitosti nebo počátku a každé z nich reprezentuje odlišný přístup k započetí něčeho nového. 

 

V Malé Arkáně se každá hodnota (eso, jednička, dvojka...) projevuje ve 4 rovinách (hole, meče, poháry, pentakly). Pěkně to Katka vysvětlovala v klubové diskusi (vlákno jsem přišpendlila k seznamu diskusí), také v jednom z úvodních blogů k tarotu a nejvíce se dozvíte na našem základním odkazu (naleznete ho i na nástěnce, až budete hledat cokoliv k tématu).

Ke každé barvě přísluší jeden živel: hole - oheň, meče - vzduch, poháry - voda, pentakly - země. My vycházíme opět ze systému Rider-Waite, u některých tarotových sad jsou však živly u holí a mečů prohozené. 

 

Co se týká použitých SYMBOLŮ na kartách, není třeba se jich držet, protože Waite je takto vymyslel cca před 100 lety a není to podložené jako u Velké Arkány historickou předlohou a opakujícími se tradičními symboly. Předtím vypadaly karty Malé Arkány jako kanastové, takže si to rozšíření prvotního symbolu (jedna hůl, jeden meč atd.) můžete vyladit podle svého. 

A jak už nám říkala Katka předtím, základní AFIRMACE jsou u Velké Arkány a tohle už je spíš zbytečné rozebírání toho, co bylo řečeno. Ale chcete je, jsou tu :) Jsou tam přidané i ty nové od Katky z diskuse. Můžete si vymyslet vlastní, ale je dobré vědět, že Esa znamenají příležitost či počátek, a proto je dobré je formulovat tak, aby z nich bylo zřejmé, že ještě nejde o výsledek.

 

V blogu naleznete některé základní informace k zadaným kartám ze základního odkazu od Katky.

Dovolila jsem si ke každé kartě napsat i své krátké vyjádření či zamyšlení, jak tu kartu a její významy cítím já. Neberte to zde všechno jako jediné dané a konečné. Pro více informací hledejte na základním odkaze, na internetu nebo se ptejte v klubu Katky, pokud Vám nebude něco jasné. 

 

 

ESO HOLÍ

Hole (žezla) - kariéra, schopnosti, možnosti (oheň)

 

Klíčová slova:

Chopit se příležitosti. Příležitost realizovat nové nápady. Začátek. Zvrat. Obnovení a nápor tvořivé energie. Šance na vlastní rozvoj. Možnost. Odvaha. Úmysl. Tvořivost, tvoření.

 

Jak to cítím já:

Eso holí značí velkou příležitost k nějakému novému začátku, projektu, výzvu ukázat, co v nás spočívá. Nebát se riskovat a prosadit se. Avšak v tomto začátku je třeba být ostražitý a bdělý, protože nadměrné nadšení se vždy nemusí zvládnout ukočírovat. Je třeba si vše řádně promyslet, dobře načasovat, posbírat své síly a nepřecenit je.

 

Symboly Rider Waite:

Hůl: penis, sexualita, mocenská síla, symbol plodnosti

Ruka z oblak (Stvořitele): ruka je „nástroj uchopování" = symbol síly a šikovnosti. Pravá ruka - „mužská", to co v ní držíme: morální, správné (levá ruka - „ženská",hříšné, špatné, pudové). Symbol pracovitosti a tvořivosti. To, co držíme v ruce (i pomyslně), představuje náplň vědomí a symbolizuje ústřední bod, kolem nějž nyní kolují naše myšlenky. Ruka z nebes: zásah Boha (Boží ruka) či vstup duchovní roviny prožívání do života snícího.

Stavba v pozadí: vaše skutečná identita, moc a jistota, symbol matky, věž = symbol spojení pozemského s vyšším. Hrad = vnitřní opevnění, obrana, izolace.

3 stromy v pozadí:  strom: symbol života, symbol potence. Je ztělesněním života, současně symbolem sjednocení tří říší (pozemské - kořeny, vodní - proudící míza a nebeské - koruna sahající do nebes) a také osou, kolem níž je uspořádán celý svět, je jedním z mnoha synonym ega

Lístky (10 raší, 8 padá): pučení a opadání = symbol koloběhu života a smrti, symbol pomíjivosti

 

Afirmace:

  • Otevřeně vyjadřuji svou energii a sílu.
  • Jsem plný síly a vitality, využívám šanci, která se mi naskýtá a jednám tvořivě a radostně
  • Můj postoj je nezlomný.

Nové afirmace:

  • chci příležitost
  • jdu do toho
  • toužím něco dokázat
  • jsem plný/á síly, kreativity a vůle

 

     

 

Eso holí ve vyhledávačích:

Pinterest.com - Ace of wands Minor arcana

Google.com - Ace of wands

 

  

ESO MEČŮ

Meče - psychický a intelektuální stav (vzduch)

 

Klíčová slova:

Příležitost dospět k poznání nebo rozhodnutí. Příležitost uskutečnit nápad. Příležitost si něco vyjasnit. Vyjasnění, prosazování, pronikání. Triumf dosažený silou nebo myšlenkou. Jasnost. Příval mentální energie. Duchovní aktivity. Organizační talent.

 

Jak to cítím já:

Eso mečů rozsekává mlhu v myšlení, přináší nový nápad, aha moment. Pracují zde myšlenkové pochody, mozek jede na plný plyn. Inteligentní a jasné uvažování. Rozebrání problému na prvočinitele a jeho i postupné řešení. Udělat v tom pořádek a počítat i se střetem, konfliktem, nenávistí. Nezneužívat však své moci, nebýt chladný a bezohledný, dát si pozor na ukvapenosti a činy, kterých bychom mohli později litovat.

 

Symboly Rider Waite: 

Ratolesti: vavříny = symbol vítěze a nesmrtelnosti, příslib vyznamenání či projevu cti, sláva 

Koruna: symbol moci, kruhovitý tvar = celost, dokonalost, také samolibost a ješinost, být korunován = dosažení vysokého cíle, povznesení se nad ostatní 

Hory: vysoké postavení, spojení země a nebes, pohoří = potíže a překážky, neklid, překážky 

Ruka z oblak (Stvořitele): ruka je „nástroj uchopování“ = symbol síly a šikovnosti. Pravá ruka – „mužská“, to co v ní držíme: morální, správné (levá ruka – „ženská“,hříšné, špatné, pudové). Symbol pracovitosti a tvořivosti. To, co držíme v ruce (i pomyslně), představuje náplň vědomí a symbolizuje ústřední bod, kolem nějž nyní kolují naše myšlenky. Ruka z nebes: zásah Boha (Boží ruka) či vstup duchovní roviny prožívání do života snícího. 

Meč: nositel tajuplných sil, v boží ruce = trestající nástroj, nástroj překonání zla, symbol moci pravdy a poznání. Symbol vůle vládnout, cti a slávy, spravedlnosti, připravenosti k obraně. Mít v rukou: představuje čest, spravedlnost, ale i touhu po moci a možnosti ji naplnit (vztahuje se zejména k vnitřnímu životu a jen okrajově k životu vnějšímu) 

Šest plamínků: plamen = symbol života, nositel světla, nositel očišťující síly.

 

Afirmace:

  • Důvěřuji svému jasnému vnímání a zdravému rozumu. 
  • Jsem plný jasnosti a uvědomění, rozhoduji cílevědomě, posuzuji spravedlivě a při výměně názorů jsem otevřený a čestný.

Nové afirmace:

  • mám nápad
  • chci vědět
  • chci mít jasno
  • používám rozum

 

       

 

Eso mečů ve vyhledávačích:

Pinterest.com - Ace of swords Minor arcana

Google.com - Ace of swords

 

 

ESO POHÁRŮ

 

Poháry (kalichy) - emocionální stav (voda)

 

 

Klíčová slova:

Příležitost dojít štěstí. Uspokojení, láska, zdraví, krása, plodnost. Pramen. Harmonie, vnitřní mír. Znovuzrození. Naplnění. Touha srdce. Těhotenství. Narození.

 

Jak to cítím já:

Eso pohárů se roztéká štěstím a přetéká láskou, plodností a úspěchem. Je to šance k naplnění snů. Příležitost ukázat své city, vřelost a pohostinnost. Oslavit. Ale - neutopit se ve všech těch citech, protože čeho je moc, toho je příliš a pohár lehko přeteče.  Přílišné city vedou k přecitlivělosti, hysterii, iluzím, nestálosti, zklamání z nevyslyšení.

 

Symboly Rider Waite:

Kalich: Svatý grál, jinak záleží na obsahu – zde nádoba zadržující vodu – symbol citů a emocí

Ruka z oblak (Stvořitele): ruka je „nástroj uchopování“ = symbol síly a šikovnosti. Pravá ruka – „mužská“, to co v ní držíme: morální, správné (levá ruka – „ženská“,hříšné, špatné, pudové). Symbol pracovitosti a tvořivosti. To, co držíme v ruce (i pomyslně), představuje náplň vědomí a symbolizuje ústřední bod, kolem nějž nyní kolují naše myšlenky. Ruka z nebes: zásah Boha (Boží ruka) či vstup duchovní roviny prožívání do života snícího.

Přetékající voda, 5 pramenů: spojení „osobního poháru“ (slovo „pohár“ je etymologicky v některých jazycích příbuzný slovu „lebka“) s vodami život. 

Voda: nevědomí, symbol dárce života, ale i chaosu a pralátky, také očištění. Ženský a mateřský element. Pramen = elán, chuť do života. Souhrn viditelných citů a emocí, jež si uvědomujeme (vše ve vodě viditelné), a skrytých, dosud nevědomých emocí (vše ukryté v hlubinách).

Přetékající voda: přemíra citů snícího může být v případě neopětování předzvěstí brzkých citových problémů, stoupající voda, zaplavující: posilující citová náplň dává zapomenout na cesty staré osobnosti (pudové), přítok vody: symbolizuje city, které proudí z okolí; někdy může s přítokem vody přicházet emoční bolest, příval vody: symbolizuje prudký nárůst citů, což může přinášet mnohé citové konflikty s okolím.

Leknín: Květiny = hezké myšlenky a pocity, ztělesnění spirituálnosti – duchovna, sexuální symbol, zdraví a růst.

Lekníny na vodě: voda dávající něčemu růst = živá voda. Brát sílu z citů a emocí (vody).

Obrácené M: Hmota je připravena přijmout nebeské požehnání.

Holubice s hostií: Symbol Ducha Svaté Trojice. Křest – zmrtvýchvstání. Holubice = symbol bohyně lásky a plodnosti (Ištar, Astarté, Afrodíta, Venuše), sexuální symbol, bílá holubice – touha po čistém a upřímném vztahu, hostie = klid a mír duše

Padající krůpěje: částečky vody – viz. voda

 

Afirmace:

  • Všeobjímající láska naplňuje mne i mé okolí.  
  • Jsem plný důvěry a lásky, vím, že mě nesou kosmické síly, a otevírám se všemu kolem sebe.

Nové afirmace:

  • jsem plný/á lásky
  • překypuji city
  • cítím zalíbení
  • chci důvěřovat a opatrovat

 

           

 

Eso pohárů ve vyhledávačích:

Pinterest.com - Ace of cups Minor arcana

Google.com - Ace of cups

 

 

ESO PENTAKLŮ

Pentakly (disky, mince) - fyzický a materiální stav (země)

 

Klíčová slova:

Šance na uskutečnění projektu. Příležitost. Dosažení. Prosperita a materiální zisk. Síla. Smyslovost a smyslnost. Štěstí na dosah. Talent. Zdraví. Plodnost.

 

Jak to cítím já:

Eso pentaklů je příležitost přenést záměr do materiální roviny, příležitost obohatit se. Zasadit semínko a vidět hmatatelné výsledky. Uznání, prestiž, bohatství, úspěch. Nenechat se tím však opít - majetek není vše, peníze lásku nekoupí a úspěch spojený s bolestí duši nepotěší. Pozor na nenasytnost, lehkovážnost a sobectví.

 

Symboly Rider Waite:

Ruka z oblak (Stvořitele): ruka je „nástroj uchopování“ = symbol síly a šikovnosti. Pravá ruka – „mužská“, to co v ní držíme: morální, správné (levá ruka – „ženská“,hříšné, špatné, pudové). Symbol pracovitosti a tvořivosti. To, co držíme v ruce (i pomyslně), představuje náplň vědomí a symbolizuje ústřední bod, kolem nějž nyní kolují naše myšlenky. Ruka z nebes: zásah Boha (Boží ruka) či vstup duchovní roviny prožívání do života snícího.

Mince: bohatství, blahobyt, štěstí, moc, lesk, celistvost

Pentagram: symbol harmonie kosmu, znak pro zdraví a blaho, znamení přinášející vítězství nebo čarovné znamení. Ochranně znamení. Symbolizuje člověka jako mikrokosmos

Zahrada: ráj, symbol řádu, plodnosti a života. Vnitřní život.

Lilie: symbol světla, čistoty a panenství, také milosti, vyvolení. Také královský symbol a symbol plodnosti.

Branka: výhled někam, sexuální symbol, hovoří o otevřenosti nebo uzavřenosti, odděluje jedno od druhého a zároveň spojuje, průchod k něčemu, zahradní branka: symbolizuje vstup k vnitřním, často skrytým obsahům psýché; umožňuje odhalit skutečný stav individuality, cesta do ráje či do ideální společnosti.

Hory: vysoké postavení, spojení země a nebes, pohoří = potíže a překážky, neklid, překážky, spolu s nížinou tvoří hory protiklady, které je třeba v určité fázi duchovního vývoje sjednotit

  

Afirmace:

  • Bohatství je můj přirozený stav. Umožňuje mi vyjadřovat mou duchovnost a můj tvůrčí potenciál na tomto světě.
  • Přijímám vděčně dary a bohatství života, využívám šance a realizuji svůj potenciál.

Nové afirmace:

  • uvědomuji si dobrou příležitost
  • chci na tom vydělat
  • jsem plodný/á
  • zisk je na dosah

 

            

 

Eso pentaklů ve vyhledávačích:

Pinterest.com - Ace of pentacles Minor arcana

Google.com - Ace of pentacles

 

Tak co, vrhneme se na to, ne? Neschovávejme svoje ESA v rukávu a pusťme se plnou parou vpřed, odhalit zákoutí a tajemství Malé Arkány!

 

 

Předchozí blog k Malé Arkáně:

Úvod - https://www.fler.cz/blog/tvorime-s-tarotem-pokracujeme-s-malou-arkanou-pridate-se-32285

 

Zdroj - http://spimajim.nazory.eu/rubriky/tarot