Jaro se pomalu hlásí ke slovu, něžně probouzí přírodu a i my se těšíme na častější slunce na obloze, na vyšší teploty po ránu, na trochu zeleně v posmutnělém lese… a všichni doufáme, že se brzy budeme moct nadechnout čerstvého vzduchu bez zakrytých úst a nosu.

Dobu čekání každý naplňujeme asi jinak. Pro ty kreativní z vás máme pár tipů, jak si to čekání zkrátit a zároveň udělat radost sobě (z procesu tvorby) a ještě někomu dalšímu, koho se rozhodnete obdarovat…

Ti z vás, kteří ovládáte základy šití, máte možnost ušít svým malým ratolestem roztomilého ušáka z dílny Brodita. V sadě obdržíte jak materiál k šití (i s profesionální strojovou výšivkou v něžném rukopisu autorky), tak návod k pracovnímu postupu. Takže stačí oprášit šicí stroj a nabrousit nůžky!

Šicí dílna Práh Vám nabízí ušít si veselý velikonoční pytlík v podobě zajíčka či kočičky. Sada obsahuje jak materiál k šití, tak podrobný elektronický návod s informacemi, co ještě budete k šití potřebovat nebo jaký steh si nastavit nebo jak správně zapošít (tedy informace potřebné pro začátečníky). Samotný postup se skládá ze 13 kroků a je doplněn 13 fotografiemi. Odměnou za 30-60 minut Vašeho času a špetku zručnosti Vám bude rozjasněná tvář malého koledníka.

Pokud jste zručnější a své šicí schopnosti můžete popsat jako „pokročilé“, pak se můžete pustit do velikonočního polštáře podle návodu Jolie.Jolie, obdržíte postup a střihovou přílohu. Materiál k šití musíte vylovit ve svých šuplících.

Vy, kteří si netroufáte poprat se s šicím strojem a přesto vás nitě, látky, jehly a bavlnky lákají, a jste-li trpěliví a máte k dispozici 10-12 hodin, pro vás nachystala krásnou vyšívací předlohu s motivem jarní květeny Zašívárna - moderní vyšívání. Sada obsahuje nejen návod a předlohu, ale i veškerý materiál, takže nemusíte nic hledat a můžete se po rozbalení balíčku rovnou pustit do vyšívání.

Jinou činností, kterou si můžete krátit čas téměř kdekoliv, je háčkování. Nabídka návodů na háčkovaná zvířátka, šálky či košíky je na fleru obšírná, záleží na vašem vkusu a zručnosti. Většinou se jedná pouze o návody, součástí není potřebný materiál a pomůcky.

Pro začátek můžete začít s háčkovanými čepičkami na vajíčka, návod v pdf formátu vám poskytne Margherita návody.

Pro ty, kteří nedrží háček v ruce poprvé, je možností více. Můžete se pustit do háčkování crazy kohoutka dle návodu Michala Crochet.

Nebo si uháčkovat roztomilou nerozlučnou dvojici čápa a žabku, jejichž autorkou je Hravé háčkování.

A najdou se i kreativní duše, které místo jehel, háčků, bavlnek a přízí raději sáhnou po kleštích a drátcích. Pro vás nachystala JitkaMorys sadu pro vytvoření velikonočních dekorací ve tvaru vajíčka a motýlka. V sadě je návod, dřevěná forma, drátky, korálky i kleště. K tomuto tvoření můžete pozvat i děti a vytvořit si společně pěkné velikonoční dekorace do bytu či na věnec na venkovní dveře.

Pro správnou velikonoční náladu by to bytem mělo příjemně vonět. Někdo peče velikonočního beránka, jiný vánočku, perníčky...a někdo třeba kváskový chleba. Pokud jste to nikdy nezkusili, Jana Berková vám nabízí sadu pro vaše první pečení: ošatku, vařečku, sušený kvásek, chlebové koření a recept. Pro další ingredience se stavte v nejbližších potravinách, vykasejte rukávy, oblečte si zástěru a pusťte se do toho!