Znáte píseň Vizovice od skupiny Fleret? Na konci této písně se zpívá:

„TOUHLE PÍSNÍ CHTĚL JSEM JEN ŘÍCT, ŽE JSOU MÍSTA, KDE BUDE VÁM LÍP. KAŽDÝ MÁ NĚKDE SVOJE VIZOVICE, KDE JSOU ZNÁMÍ A NE PIJAVICE.“

Ve Spojeném království Lhotek, Kúsek a Dolních Radslavic takové místo máme. Říkáme mu UCHP. Oficiální název je chata U CHCÍPLÝHO PSA. Kdybyste ji hledali tak je to u kravína doleva a přes louku. Na konci louky narazíte na stavení mezi stromy, které vzniklo v roce 2001 jako náhrada chaty „Na spáleništi“, která rok před tím shořela. Chata stojí na kamenných pilířích (neboť je v mezi) a zbytek je dřevěný. Má dokonce i patro s balkonem a prostornou verandu. Byla postavena několika přáteli ze Spojeného království za účelem sdružování mládeže a pořádáním nejrůznějších kulturních akcí. Je na klidném místě s výhledem na seník v pozadí s dukovanskými chladicími věžemi, klid naruší dvakrát za léto místní zemědělci při obsékání přilehlých luk. Jen pro orientaci – slunce zapadá nad Lhotkama a vychází nad Kúskama (většinou je tento přírodní jev vídán v tomto pořadí ;). Jeden ze stavitelů mi řekl, že každý trám má svoji historii a tak jsem se raději dál neptala, kde vzali materiál patnáctiletí kluci.

image image

Už dvanáct let se tady scházejí lidé, z nichž se za tu dobu stali hodinář, sklář, ekolog, bytový designer, výrobce netradičních hudebních nástrojů, umělecký manažer, knihovnice, puškař a tak dále. Všechny spojuje hudba. Dokáží proměnit oslavu narozenin v koncert pro banjo, kytaru, dobrou, mandolínu, ukulele, akordeon…

A proč U Chcíplýho psa? Nebojte se, žádný pes (ani jiný živý tvor) nepřišel o život. To jen kdyby někdo přišel s očekáváním báječné zábavy a ta se zcela náááhodou nekonala (ještě jsem takovoý stav nezažila), tak může prohlásit "Tady chcípl pes" a nikdo nebude pohoršen.

Scházíme se nepravidelně, ale většinou v pátek večer posedět a zahrát. Ovšem konají se tady i pravidelné akce, jako jsou oslava narozenin Toma a Pětra, která je nedílnou součástí našeho pravidelného setkávání.

image image

Na takovou akci je třeba se řádně obléci:

image image

Nejoblíbenější a nejhojněji navštěvovaná akce je „Otvírání studánek“. Každý rok a za každého počasí se vydáme vyčistit několik studánek v okruhu asi 15 km.

image

image image image

Sejdeme se na zahrádce, kde se domluví plán cesty (který je každý rok stejný, ale musíme se poradit ;)

image image

image

image image

image

Túru zakočíme na chatě, kde opečeme buřty za doprovodu hudby.

Na „Čarodějnice“ se sem sejdou i lidé, které bychom tu nečekali

a někdo vždy vymyslí nějakou novou "hru".

image

image image

Občas jdeme chytat ryby. Ovšem rybám dal někdo echo, že budeme chytat a dělaly, že tam nejsou.

image

image image image

Na podzim se sejdeme na „Drakyjádě“. Koukali byste, jak se tam vyřádíme…

image image

image image image

image image

Všichni draci pak skončí jako dekorace na čestném místě.

image

Rok U Chcíplýho psa zakončujeme tradičně rozloučením s uplynulým rokem a oslavou nového roku. Tradiční akcí je jízda na bobech ze schodů.

image

A kde máte svoje Vizovice vy?