Chci plést! Rozhodnutí, které vám změní život!

Jak ale začít? Pokud vás kdysi, třeba v dětsví, učila plést babička nebo maminka, máte výhodu. Pokud ne, chce to jen trochu odvahy.

Nejčastěji touha po pletení ztroskotá na tom, že nemáme informace o tom, jak vlastně vůbec začít. Pokud totiž pátráte po internetu, většinou narazíte na blogy a e-shopy, kde už je pletení trochu vyšší dívčí, informací je naopak hodně, ale v jazyce, kterému začátečník většinou moc nerozumí. Anglické zkratky, návody, designéři, mezinárodní značení přízí - jednomu by se z toho skoro zamotala hlava.                                                               

Já bych vám v tomto seriálu ráda ukázala, že pletení je hlavně zábava, není to věda a není to nějaká nepřekonatelná dovednost pro vyvolené. Abych ale byla upřímná, na začátku to chce trochu trpělivosti a soustředění, ale tak jako ve všem ostatním - cvik dělá mistra.

O tom, proč je lepší plést z přírodních materiálů a ne z těch umělých si můžete přečíst v předchozím článku. Teď se budeme věnovat výběru příze na váš první projekt.

Pojďme si tedy na začátek povědět o základních druzích přízí. Teď nemám na mysli materiál, ale jejich tloušťku.

shift set

 

Aran, Fingering, DK a tak dál .                                                                                                                                                               

Příze pro ruční pletení se nějčastějí se dělí do deseti kategorií podle jejich tloušťky. Jednotlivá označení jsou mezinárodní a jsou jednou z nejzásadnějších informací, kterou o přízi můžete získat. Když si totiž chcete koupit přízi na tlustou čepici, víte, že nebudete kupovat tloušťku typu Lace, ze které se pletou krajky.

Pojďme si je tedy krátce představit:

Lace - tenká příze, určená pro lehké jarní a letní projekty a krajky. Ideální pro jehlice velikosti 2,5 - 3 mm.

Light fingering- příze pro šátky, šálky, lehounké svetříky a další letní projekty, často z hedvábí. Jehlice velikosti 2,5 - 3,5 mm.

Fingering - jedna z nejoblíbenějších tlouštěk příze. Vhodná na ponožky, oblečení, šátky i jiné jarní a podzimní doplňky. Jehlice 3,25 - 3,75 mm.

Sport - v Česku zatím ještě pořádně neobjevená příze. Vhodná na všechny podzimní a jarní projekty. Jehlice velikosti 3,5 - 4 mm.

DK - další velmi oblíbená síla příze. Skvělá na čepice, šály a svetry. Vhodná i pro začátečníky. Jehlice 4 - 5 mm.

Worsted - často zaměňovaná s DK, ale je těžší (má vyšší gramáž). Jehlice velikosti 4 - 5 mm.

Aran - příze ideální pro začátečníky a pro milovníky rychlého pletení. Vhodná pro všechny zimní projekty. Velikost jehlic 4 - 6 mm.

Bulky - známá také jako Chunky - silná příze, skvělá pro začátečníky. Ideální na zimní doplňky a oversized svetry. Jehlice 6 - 8 mm.

Super bulky - v současnosti velmi módní síla příze, pletení je superrychlé a efektní, skvělá na zimní doplňky i na dekorativní pletení dek, polštářů atd. 9 - 15 mm.

Jumbo - extra silná příze určená na zimní projekty, ale také deky, polštáře, pufy a další. Jehlice 12 - 15 mm.

 

Takže kterou?

Už tedy víme, že pro začátek jsou nejvhodnější příze typu DK, Worsted, Aran nebo Bulky. Jsou dostatečně silné, takže se s nimi dobře pracuje, člověk se v přízi při práci snadno orientuje. Pletení poměrně rychle přibývá a to je vždycky příjemný pohled.

Je na vás, která vám bude nejvíc sympatická, ale pokud vám můžu něco přímo doporučit, určitě zvolte přízi tloušťky Aran nebo Worsted.

 

Přízi tedy máme vybranou. A co jehlice? O těch bude příští díl. :)

 

Zuzana