Přestalo Vás bavit klasické přehození šátku přes ramena, nebo zavázaní šátku na uzel pod krkem?  Jaká je další možnost jak oživit halenku, šaty, tričko  nebo kostýmek.

Zprvu šátky a šálky skutečně plnily pouze ochrannou či podobně praktickou funkci. V závislosti na zeměpisné šířce buď chránily své nositele před slunečními paprsky či jemným pouštním prachem a pískem. Například v Egyptě byly rozšířené mušelínové závoje zvané byssusy, v Řecku zase jemná barevná flammeuma, nebo naopak před zimou a vlhkem chránily vlněné pashminy. Rolníci si vázali okolo krku tzv. sudaria, která sloužila k otření krůpějí potu z krku a obličeje, vojáci používali šátky k označení příslušnosti k určité jednotce nebo hodnosti, přičemž velitelé měli šátky z kvalitnějších materiálů.

K blůzkám, trikům, kostýmkům uvažte zřasený cíp.

Na šátku uprostřed vytvoříme uzlík.

Šátek přeložíme na polovinu, tak aby uzlík zůstal v rubu.

Šátek uvážeme okolo krku, tak že cípy vedeme dozadu, na temeni zkřížíme a vedeme dopředu, pod bradou zavážeme na uzlík. Uzlík je skryt pod nařasením, keré vytvořil středový uzlík.

Naše rada: Vzorovaný vícebarevný šátek doporučujeme pro jednobarevné stylizace, které příjemně oživí a vytvoří tak zajímavý detail ve formě jednoduchého doplňku.

Vzorovaný vícebarevný šátek je ideál  pro jednobarevné stylizace, které příjemně oživí a vytvoří tak zajímavý detail ve formě jednoduchého doplňku.