Hortenzie jsou oblíbené pro obrovská květenství pastelových barev, která na keři vydrží po několik týdnů, vykvétají od léta do podzimu. Postupně mění intenzitu vybarvení a velmi dekorativní jsou i uschlá květenství, která lze na keři ponechat po celou zimu. Hortenzie mohou prosperovat na slunci i ve stínu, potřebují ale stále mírně vlhkou půdu. Pokud si všimnete, že vaše hortenzie vadne, pořádně jí zalejte, měla by se pak rychle vzpamatovat. Odrůdy hortenzie se liší velikostí, tvarem květu, barvou a dobou květu. Velkolisté hortenzie se hodí pro pěstování v polostínu až stínu, skvěle se jim daří i celoročně v nádobách na terase nebo balkonu.

Britská spisovatelka a zahradnice Penelope Lively v knize Život v zahradě uvádí: „Anglické zahrady nejsou navlečené do svěrací kazajky – jsou bujné, živé, rozpínavé. A také bohatě osázené. Máme rádi velikost a důraz – co bychom si počali bez hortenzií, komulí a keřových růží?“ Pokud si myslíte, že se vaše zahrada bez hortenzií také neobejde, zde je několik pravidel pro jejich pěstování a výběr.

Existuje mnoho pouček a pravidel, s nimiž je pěstování hortenzií spojeno. Třeba že kyselé prostředí je podmínkou. Není, může být i neutrální, ovšem bez nižšího pH se nedočkáte modré barvy květů. Co však vyžadují všechny hortenzie bez rozdílu je půda kyprá, bohatá na humus i vláhu. Ovšem měla by být zároveň propustná, těžkou jílovitou proto dobře vylehčete. Květinám by uškodila především v zimě, kdy nepotřebují ani zdaleka tolik vláhy, jako v období růstu a kvetení. Při výsadbě jim dopřejte směs vyzrálého kompostu a rašeliny, případně listovky a zkompostovaného borového jehličí.

Květenství hortenzií má jednu skvělou vlastnost – na podzim pouze změní barvu, uschne a zahradu zdobí dál. Můžete ho proto nechat na rostlinách po celou zimu, anebo ho ustřihnout a využít jako dekoraci. Se sklízením do suchých vazeb není třeba spěchat, nejvhodnější je právě již proschlé květenství, jen pozor, aby ho nezničil vítr či déšť. Dosušte je zavěšené na vzdušném, tmavém místě. Pokud si přejete zvýšit jeho trvanlivost a odolnost, třeba pro vití věnců, pomůže glycerin. Nařeďte ho vodou v poměru jedna ku jedné, vlijte do vázy nebo sklenice a stonky nechejte roztok nasávat dva až čtyři dny. Poté je dosušte.

Také vás uchvátily tyto nádherné chomáče květů? Věřím, že už víte, jaká kytice bude zdobit váš stůl v následujících dnech.

***

 U nás v klubu Šperkovnice-soutěžní klub máme také rády tyto květiny a proto výherkyně minulého kola Olcho, vybrala pro toto kolo barevnou paletku v barvách hortenzií:

***

Hlasovat můžete do 16.10.2022, všechny hlasy mají stejnou váhu.

 

Anketa se načítá ...

 

Děkujeme za Vaše hlasy a těšíme se zase příště!

Tvoříte šperky a máte soutěživého ducha? Zkuste zaklepat na naše vráta, rády přivítáme posily.

 

Za klub Šperkovnice soutěžní klub připravila matyma.

Úvodní foto Pixabay