Slovo Vánoce pochází ze staroněmeckého wāhnachten (dnes Weihnachten), složeného z wīha- (světit) a Nacht (noc). Machkův etymologický slovník uvádí staroněmecký tvar wínnahten a soudí, že k převzetí muselo dojít ještě v předcyrilometodějské době. Německý Pfeiferův etymologický slovník odvozuje německé weihen od staroindického vinákti, třídit, oddělovat.

Vánoce jsou křesťanské svátky narození Ježíše Krista. Předchází jim doba adventní a Štědrý den jako příprava na vlastní svátek, následuje doba vánoční až do neděle po 6. lednu v římskokatolické církvi, v jiných západních církvích do svátku Zjevení Páně (6. ledna). Ve většině pravoslavných církví se datum svátků stanovuje podle juliánského kalendáře, takže datum 25. prosince v současnosti připadá na gregoriánský 7. leden. První zmínky o křesťanském slavení Vánoc pocházejí z 2. století, o svátku s pevným datem 25. prosince ze 4. století z Říma.

K Vánocům se pojí množství lidových zvyků jako koleda, vánoční stromek, jesličky (betlém), vánoční dárky, které podle české tradice nosí Ježíšek, či vánoční cukroví. Ve 20. a 21. století se Vánoce v mnoha zemích chápou především jako svátky pokoje, rodiny a lásky a lidé je slaví v rodinách bez ohledu na náboženské vyznání. Zvyku dávat dárky hojně využívá obchod a reklama.

Ale nejkrásnější jsou určitě Vánoce Josefa Lady, ta atmosféra je naprosto nenapodobitelná.

Vánoce s fanclubem 2016 | Fanclub seriálu Ulice

Josef Lada - Slouha vytrubuje (1952) - pohlednice

Uvanocnihostromku_1955_joseflada_vystava_ilustrfoto

josef-lada-betlem

Dovolte tímto, aby Zlatokopky všem popřály Veselé a šťastné Vánoce.

 

Hlasujte prosím pro 3 výrobky (hlasy mají stejnou váhu). Budeme se těšit i na Vaše případné komentáře.

Hlasování bude ukončeno 17. 12. 2018 ve 12:00.

Děkujeme

Anketa se načítá ...