Přichází čas adventní a vánoční a tak je pomalu čas přemýšlet nad slavnostní výzdobou domova. Pokud vás těší si něco originálního vytvořit sami, mám pro vás tip - vyrobte si tradiční koule v netradičním kabátku, jednoduché a přitom efektní organzové kouličky.

Co budete potřebovat:

  • dekorační organzu s třpytivým potiskem
  • měkkou tužku
  • šablonu s kruhy (stačí i široké víčko, sklenka, kelímek... cokoli kulatého o průměru cca 6 cm)
  • bílý papír
  • nit
  • jehla
  • ostré nůžky
  • stužky nebo efektní dracounové nitě

 

 

Krok první

Pro výrobu jedné kouličky budeme potřebovat 20 koleček o průměru cca 6 cm. Koulička může být jednobarevná, my si vyrobíme dvoubarevnou, ale samozřejmě záleží na vás a vašem vkusu.

Na organzu si pomocí šablony nakreslíme 20 koleček - v našem případě 10 červených a 10 zlatých. Nemáte-li takovouto šikovnou šablonu, můžete stejně tak dobře použít víčko od dózičky, kelímek, skleničku apod. Tužka se bude přes organzu propisovat na podložku, proto si pod ní položte papír.

 

Krok druhý

Kolečka vystřihneme ostrými, nejlépe dlouhými, nůžkami. Trochu potrápíme oči, ale bílý papír jako podklad nám pomůže. Netrapte se s tím, že kolečka nebudou naprosto pravidelná - okraj se nám tak trochu zamaskuje.

 

Krok třetí

Teď přijde na řadu skládání a zároveň navlékání. Připravíme si jehlu s dvojmo navlečenou nití. Vezmeme červené kolečko a přeložíme ho napůl lícovou stranou ven. Toto polovinu pak přeložíme ještě jednou, takže vznikne čtvrtkolečko.

 

Tyto čtvrtky teď budeme navlékat na nit. Budeme střídavě prošívat špičku červeného a zlatého kolečka a také budeme střídat směr skladu - červené hřbetem doleva, zlaté směrem doprava. Navlečeme všech dvacet čtvrtkoleček.

 

Krok čtvrtý

Když máme navlečeno, konce nití svážeme k sobě. Pevně utáhneme, konce odstřihneme cca 1 cm od uzlíku. Jednotlivé dílky lehce urovnáme a kulička je na světě. Nakonec můžeme provléci ozdobnou nit nebo stužku jako poutko na pověšení nebo je můžeme nechat jen tak.

 

Při výrobě třpytivých organzových kouliček na vás vánoce opravdu dýchnou a vy se budete cítit jako vánoční skřítci, protože zlatého prášku bude kolem vás habaděj...

 

Kouličky můžete použít jako dekoraci prostřeného stolu, můžete si jimi ozdobit stromeček nebo je můžete navléci na stužku a vytvořit z nich slavnostní girlandu. Nejlépe vyniknou ve světle svíček. Vaši fantazii se tak meze nekladou!

 

Krásný adventní čas vám všem!