Nestíhám. Už je jasné, že dokonalý jarní úklid do Velikonoc doma opět neproběhne. V práci se na mě hrnou uzávěrky jedna za druhou, taky pololetní přezkoušení syna - individuála - se nebezpečně blíží. Pár objednávek kabelek na ušití, které už OPRAVDU nemůžu odsunout, co by si o mně kamarádky - zákaznice - pomyslely... Do toho spousta zábavných akcí, které si přece NEMŮŽU nechat ujít. Divadla, koncerty, degustace, návštěvy, abiturientské večírky... Taky kolo a kolečkové brusle už NECHCI nechat zahálet. 

Ne, říkám si, že od teď už nesmím vymýšlet žádné další akce, jinak se ze všeho do těch Velikonoc zblázním! Přibližně dvacet minut po uzavření tohoto předsevzetí dostávám nápad na výrobu letošních velikonočních přáníček... Nemůžu odolat... Připadám si jako Božena Němcová, které prý při jednoum z tvůrčích záchvatů zplesnivělo prádlo v neckách. Syn dostává samostatnou práci, nepořádek kolem sebe jakože nevnímám, naopak ho ještě zvětšuji vytahováním různých barviček, štětců, houbiček a papírů... ale jsem šťastná! Do výroby zapojuji i svou maminku,  od které jsem lásku k tvoření všeho druhu podědila. Po chvilce vypadá náš stůl takto:

 

Pokud je i pro vás radostí výroba čehokoli bez ohledu na nepořádek, který při tom vznikne, vítejte v klubu. 

Na výrobu přáníček budete potřebovat: 

Prázdné přáníčko s obálkou (raději kupuji, než bych s nezaručeným výsledkem měřila, stříhala a přehýbala), tvrdý papír na šablonu, nůžky, akvarelové barvy (nebo tempery), štětce, houbičky, ev. akvarelové pastelky.

Postup:

Na tvrdý papír velikosti přáníčka si předkreslíme tvary vajíček nebo slepiček (fantazii se meze nekladou) a vystřihneme.

 

Šablonu položíme na přáníčko a různými technikami nanášíme barvu, ideálně v několika vzájemně ladících odstínech. Můžeme tupovat větším štětcem nebo houbičkou. Dáváme pozor, aby houbičky ani štětec nebyly příliš vlhké, jinak by barva prosakovala pod šablonu.

 Tupování houbičkou

 

Tupování štětcem

 

Můžeme zkusit také kropenatý efekt pomocí vlhkého štětce, kterým přejíždíme po špičce akvarelové pastelky.

 

V této fázi už můžou někteří jedinci považovat dílo za ukončené, ti, kterým se zdá, že by to ještě něco chtělo, mohou pomocí tenké fixy (já jsem použila průměr 0,3 mm) zvýraznit kontury, vajíčka nazdobit a slepičkám domalovat oči, zobáky, hřebínky, nožky a křidýlka.

 

 

Také text uvnitř přání můžeme barevně sladit s obrázkem, když jej napíšeme štětcem vodovkami, nebo pohodlněji akvarelovými pastelkami, které poté vlhkým štětcem roztřeme.

 

Všem mně podobným, kteří z důvodů "umělecké rozpolcenosti" nestihli dokonale vysmýčit své příbytky, předávám radu Ivanky Deváté z jednoho jejího fejetonu: Pořádný úklid domácnosti stejně nikdo neocení. Stačí stříknout trošku Diavy do každého koutu a dojem vygruntovaného bytu je navozen.

Krásné a klidné svátky!