S Velikonocemi jsou spojeny nejrůznější zvyky a tradice, díky kterým vzkvétalo i řemeslo ...

Od Zeleného čtvrtka do Bílé soboty podle tradice odlétaly zvony do Říma. Na Domažlicku chodili kluci s drkačkami, truhlíky, řehtačkami, klepačkami nebo trakárky. Právě zvuk dřevěných nástrojů nahrazoval ztichlé zvony. 

A časně ráno se utrhlo žito a dalo se do postele, aby nebyly ve stavení blechy.

Velký pátek

Nemá se hýbat zemí (např. kopat na zahrádce), aby měl Ježíš Kristus v hrobě pokoj. Dále se ten den nesmí nic půjčovat, přijímat, prodávat či kupovat, aby byl v domě všeho dostatek. Také se zahání čarodějnice. Hospodář buď praští sekyrou třikrát do každého prahu, nebo střílí proti vratům, popřípadě práská bičem.

Bílá sobota

Na Bílou sobotu se zvony z Říma vracely. Při prvním zvuku zvonu se každý člověk umyje ve vodě, ať ji nabere kdekoliv. Neutře se však, aby nebyl pihovatý. Voda se také lila na střechy, aby nehořelo. V noci z Bílé soboty na Boží hod velikonoční chasníci ze vsi pískem, slámou, nebo řezankou sypali cestičky od zamilovaného k zamilované. Děvčata je ráno smetala, aby lidé nevěděli, kam který chlapec chodí.

Boží hod velikonoční

Časně z rána, ještě před východem slunce, se chodilo pro vodu. Voda má tuto noc kouzelnou moc přináší štěstí. Protože hospodyně, která přijde pro vodu jako první, bude mít nejvíce vajec, smetany a másla, bdí mnohé, aby šly pro vodu hned po půlnoci. Ráno polévá hospodář čeládku studenou vodou, aby byla po celý rok čerstvá.

Kdo se postí na Bílou sobotu, na Boží hod dopoledne a v poledne pojí lžíci polévky a jde pozpátku ze stavení, dostane za muže, nebo ženu toho, koho nejdřív uvidí.

Velikonoční pondělí patřilo především pomlázce. Chlapci chodili dopoledne „po červených vejcích" a šlehali děvčata pomlázkami. Z vrby jako symbolu procitlé jarní přírody se mělo dotekem přenášet omlazení, síla, zdraví a krása. 

Kraslice se rozdávaly koledníkům nebo jimi zamilované dívky uctily své chlapce. Obarvení zvyšovalo magickou moc vajec a každá barva měla svůj význam.

Přeji vám štěstí, pohodu a stoly plné hojnosti, ať si Velikonoce užijete ve zdraví a radosti!