Vážení čtenáři a příznivci fléru,

ráda bych se s vámi touto formou podělila o velmi příjemně strávený, vlahý letní podvečer 2. července 2020. Dostala jsem e-mailem pozvánku na kulatý stůl spojený s vernisáží výstavy a k tomu výzvu od paní vedoucí, abych se za Filii zúčastnila. Celou akci pořádál KlubArt 13- spolu v umění. No proč ne, řekla jsem si a ve dvanáct hodin jsem vyrazila ze svých rodných Boskovic směr Brno- ulice Panská 13, kde se celá akce měla konat.

Protože jsem do Brna přijela o něco dříve, udělala jsem příjemnou procházku centem Brna a nasávala zdejší neopakovatelnou atmosféru. Krátce před začátkem akce jsem se po točitých schodech dostavila na místo. Přivítala mě velmi příjemná paní manažerka paní Dubovcová, která mi nabídla ledovou kávu a občerstvení. Káva, kterou v kavárně připravovala jedna jejich klientka, byla opravdu výborná a v horku přišla vhod. Po chvíli se dostavila ještě jedna účastnice- paní koordinátorka reformy psychiatrické péče. Po chvíli jsem poznala i paní ředitelku Nehybovou a arteterapeutku. Dozvěděla jsem se, že KlubArt 13 je nízkoprahové komunitní centrum pro lidi s mentální postižením a duševním postižením, kde se schází a věnují se arteterapii, dramaterapii, pořádají výstavy svých výtvarných prací, vzájemně si vyměňují zkušenosti, podporují se a pomáhají si. V centru také funguje kavárna, kde obsluhují klienti centra a zapojují se tak do běžného života.

Společně s výše popsanými ženami jsme diskutovali o tom, jak centrum funguje, jak se jim podařilo po delších peripetiích sehnat peníze na provoz, jak svým klientům pomáhají, co je třeba ještě ohledně fungování komunitních center pro lidi s duševním onemocněním a arteterapie ještě dořešit- a že je toho hodně! Diskutovali jsme také o možnostech vzájemné spolupráce našich organizací a vyměnili jsme si kontakty. Těším se, že budu moci našim uživatelům nabídnout nové možnosti smysluplného trávení volného času a i my ve Filii budeme klubu Art užiteční. Zajímavé bylo dozvědět se, jak komunitní centrum funguje, protože nejsou narozdíl do Filie registrovaná sociální služba, která se řídí zákonem o sociálních službách.

Po velmi příjemné a spontání diskuzi následovala vernisáž obrazů klientů klubu Art, kde se sešlo opravdu hodně uměnímilovných návštěvníků. Díla byla velmi zajímavá, některá na mne působila uklidňujícím a harmonických dojmem, jiná vyjadřovala zkušenost klientů z temnějšího období jejich života, způdobeného nemocí. Poté následovala promítání filmu Paměť holubí, který natočil pan Vladimír, kterému se podařilo udělat velký krok ve svém životě- překonal sociální fobii.

Po skončení celé akce jsem odcházela velmi osvěžená, plná energie a nových nápadů. Moc bych si přála, abych takových večerů prožila do nejvíce

Se srdečným pozdravem vaše Maruška Gracisová