„Vstávej! Je jasno!“ těmito slovy mě brácha vzbudil ve 4:43!!! Málem bylo po mě. Ještě se mi něco zdálo. Poslepu najít něco na sebe, vzít foťák a nespadnout ze schodů. Vyvezli jsme se na kopec nad vesnicí a už jsem ve futrálu s foťákem lovila svářečské sklo od babičky. (Když mi je před několika lety dávala dost jsem se divila. K čemu by mi asi tak mohlo být? Na učňáku jsem zjistila že přes něj všechny klasické fotky po rádoby retuši vypadají vyretušovaně...) Nicméně, sklo před oči, zaostřit zrak a hle malá tečka v horní části slunce. Ještě donavigovat bráchu, který se předtím podíval do sluníčka a nevidí vůbec nic, aby z toho taky něco měl a může začít zápas s foťákem. Brácha odjel do práce a nechal mě s foťákem a přírodou. A tu se projevil další problém s nenastartovaným mozkem po ránu...stativ je doma. Udržet zrcadlovku a před ní sklo místo filtru je takhle po ránu docela výkon.

image

No něco tam vidět je, ale není to ono. Začíná vnitřní boj. Půjdu ten kilometr domů a zase zpět? Už to nikdy neuvidím. Fotka v albu by se tak hezky vyjímala. Můžu o tom jednou vyprávět vnoučatům... No nakonec jsem neodolala a šla pro stativ. Cestou jsem vyfotila měsíc a probouzející se Vysočinu.

image

A protože sluníčko šplhalo výš a výš vyšplhala jsem se se stativem na bližší nižší kopec. Není dobrý nápad jít v půl 6 ráno ve 2,5 °C v plátěných keckách trávou, ale co bych pro fotku neudělala, že. Než jsem došla k cíli byla jsem jako lovec. Ale stálo mi za to. Pouhým okem už Venuše vidět nebyla, na to bylo moje sklíčko málo „černé“. Trocha experimentu s papírovou páskou a byl na světě filtr před objektiv (škoda, že jsem sebou neměla ještě druhý foťák, montáž byla velice profesionální ;). Další fáze experimentu byla s clonou a časem, což bylo za chvíli vychytané. A už sem jen mačkala spoušť.

image

image

V šest hodin jsem došla k závěru, že už by to mohlo stačit a taky mě dost zábly nohy. Doma jsem neodolala a ještě jednou to všechno vytáhla a udělala pár fotek ze schodiště...

image

Dnes budu mít dlouhý den, protože mě ranní procházka a astronomický zážitek dokonale probudili.