OSLAVTE PŘÍCHOD JARA!!!

   VELKÝ PÁTEK byl tradičně spojován s kouzlením a magií a lidé věřili, že v tento den se dějí zázraky a země má magickou sílu. Podle pověstí se v tento den otevírala země, aby na krátkou dobu odhalila své ukryté poklady. Místa, kde se poklady ukrývaly, označovalo světélko, zlatě zářící kvetoucí kapradí, popřípadě otvor ve skále či ve zdi, z něhož vycházela záře. Podle jiné pověsti se na několik hodin otevřel i Blaník. Takže hurá do skal a také se rozhlížejte kolem sebe! Co kdyby… Máte-li nějaké tajné PŘÁNÍ, pak by se vám pomocí rituálů a kouzel mělo vyplnit…

   Velký pátek – je dnem nejpřísnějšího půstu, kdy je třeba symbolicky dodržovat smutek nad Ježíšovou smrtí. Je zapovězena velká část prací – nesmí se hýbat se zemí a dělat na poli a na zahradě, péct, prát a zametat, ale ani půjčovat, darovávat a vynášet věci z domu, či přijímat dary. Všechny tyto úkony totiž byly považovány za posvátné a bylo proto potřeba se jim v tento den vyhnout. Velký pátek se hodí pro různé druhy věštění a připomenout bychom si měli i osoby, které už nejsou mezi námi. Sledujte, jestli v tento den nespatříte nějaké osudové znamení – symbol či neobvyklou událost předpovídající budoucnost!

   Na Velikonoční pondělí si ozdobte barevné vajíčka, která jsou symbolem nového života a znovuzrození. V dávných časech vajíčka zdobila ochrannými symboly, jako například kříž, spojené spirály, sluneční kruh, květ nebo srdce. Používaly se barvy symbolizující nový život – červená jako krev, zelená jako listí a žlutá jako slunce a často doplněné také tajemnou černou.

   Velikonoční pondělí je časem pomlázky neboli mrskačky, kdy chlapci “chodí na koledu“ a symbolicky šlehají pozadí děvčat a žen z okolí. Ke šlehání se používá pomlázka z proutí nebo čerstvých rašících výhonků listnatých dřevin, nejčastěji měkkých vrbových, ( u nás se někdy používá i vařečka). Při šlehání se recitují nebo zpívají koledy. A představte si, že tímto typickým a mezi námi ženami nepříliš oblíbeným zvykem, jehož kořeny sahají až do dávných pohanských dob, se mohou pochlubit pouze Češi a Slováci!

    Kdyby se přece jen dnes před Vámi otevřel nějaký ten poklad, jaký by to byl? Co byste si nejvíc přáli??? – napište mi

   „Včera naše slepička snesla modrá vajíčka.Na zahradě všechno kvete, skřivánek si noty plete. Jaro už je zase zpátky a já přeji hezké svátky.“

Marie Kostelecká