co já  s ním udělám....navařím si do zásoby. Moc volného času v příštích dnech už nebude a moji chlapci ve vývinu neustále křičí hlady. Tentokrát padla volba na boršč, který vařím podle receptu zkonzultovaného s domestikovanou Ukrajinkou Irinou. A protože Peťce u nás moc chutnal, je tenhle blog především pro ni.

V povýplatové verzi ho dělám ze tří druhů masa, ale je výborný i bez něj, s použitím vynikajícího zeleninového bio bujonu Wurzel.

Tentokrát šlo do hrnce  s osolenou studenou vodou (cca 4 l) a kořením (celý pepř, nové koření a bobkový list) : kousek vepřového plecka, hovězí kosti a kousek předního hovězího (poměr vepřové - hovězí by měl být asi 1:2). Na vedlejší plotně už pobublávalo do vařící vody vložené  uzené vepřové kolínko. Asi po hodině mírného varu vyndáme vepřové, očistíme, nakrájíme, totéž uděláme s uzeným.

Hovězí vaříme dál a nachystáme si zeleninu-a bude jí opravdu hodně : 2 velké mrkve, kořenovou petržel, kousek bulvy celeru, brambory, půl hlávky zelí, červenou řepu (přiměřeně, přiměřeně), cibuli, česnek, rajčata (v zimní verzi radši v plechovce než čerstvé bledule bez chuti z "hyper super"). Na posledních 20 minut varu přidáme k vařícímu se masu jednu celou mrkev, cibuli, česnek, petržel a celer (záměrně je nepřidávám hned, nemám  ráda zeleninu rozvařenou, to ji radši pak vyhodím a dám novou).

Zatímco se vařil vývar, pilně krájíme a strouháme : druhou cibuli a brambory na kostičky, mrkev a syrovou oloupanou řepu na struhadle nahrubo, zelí na nudličky. Vývar na závěr zcedíme, zeleninu a maso vyndáme, obereme a nakrájíme.

Teď přijde důležitá fáze-na kostičkách slaniny (vegetariáni na  rostlinném oleji-nejlepší je slunečnicový, nedoporučuji olivový, je pro tohle jídlo příliš aromatický) opražíme cibuli, mletou papriku a nastrouhanou mrkev a zelí , dokud nepustí šťávu a nedostane krásnou červenou barvu. Zalijeme slitým vývarem a znovu přivedeme k varu. Přisypeme brambory  a vaříme je do poloměkka. A na řadu přijdou další ingredience - jako první půjdou rajčata.

Vzápětí po nich nakrájené zelí. Vaříme do měkka (je to za chvilku), na závěr vrátíme do polévky nakrájenou uvařenou kořenovou zeleninu a maso a odstavíme. Někdo ještě zahušťuje moukou rozmíchanou ve vodě, ale já volím radši cestu zahuštění množstvím zeleniny. Jak vidíte na fotce, hustota je opravdu aby lžíce, v tomto případě vařečka, stála. Případné rozředění  převařenou horkou vodou není v této fázi na škodu.

A na závěr už jen dochutit - čerstvý mletý pepř (hodně, v tom množství se opravdu ztratí), sůl a citronová šťáva.  Podáváme horké (jako ostatně všechny polévky) a se lžičkou kysané smetany. Moc dobré je k tomu přikusovat horké pirožky...ale to zas až někdy příště. Dobrou chuť!