Zero waste voskované ubrousky si snadno zvládnete vyrobit doma sami!

Já jsem vyzkoušela voskování v troubě i zažehlování žehličkou a žehlička je pro mě jednodušší a rychlejší způsob se stejným výsledkem. Níže najdete postup:

Nejprve si připravte vhodnou látku. Osobně nejraději recykluji bavlněná povlečení, košile nebo tílka s pěkným vzorem. (Vosk látku zabarví mírně dožluta, čistě bílá tedy ve výsledku nebude vypadat tak dobře, jako barevná. Na hodně tmavých látkách zase hůře poznáte, jestli se vosk vpil rovnoměrně.)

Ze zvolené látky vystřihněte čtverec nebo obdélník v rozměru, který vám vyhovuje. Okraje není třeba  začišťovat, vosk třepení zabrání. Já nejraději používám velikost 20 x 20 a 25 x 30 cm.

Tip: Látku můžete nastříhat entlovacími nůžkami, nebo použít řezací podložku a kolečko s vlnkou, okraje budou vypadat lépe.

 

Na žehlicí prkno nejprve položte silnější látku, u které vám nebude vadit případné znečištění horkým voskem. Na ni položte pečící papír a na něho ubrousek, který budete voskovat. Na ubrousek rovnoměrně pokládejte malé kousky vosku. Koupit se dají pecičky, kostky nebo pláty vosku. Já používám pláty, které v ruce rozlámu na malé kousky. Pecičky už jsou v potřebné velikosti, kostky budete muset nastrouhat.

Látku poté přikryjte druhým pečícím papírem. Žehličku nastavte na mírný výkon bez páry a pomalu přejíždějte po ubrousku. Přes pečící papír uvidíte, jak se vosk postupně rozpouští. Žehličkou se ho snažte rozprostřít po celé ploše ubrousku.

Tip: Jednou jsem udělala docela vtipnou chybu, díky které se voskování zrychlilo a myslím, že i trochu usnadnilo. Na prkno jsem na tlustou látku položila ubrousek na voskování a na něho pečící papír, který jsem posypala voskem. Svůj omyl jsem si uvědomila, až když jsem to celé přikryla druhým pečícím papírem a přejela žehličkou. Vosk se rozpíjel neuvěřitelně lehce. Po prvotním úleku jsem oba papíry od sebe rychle odlepila, vložila mezi ně ubrousek, a ještě párkrát přejela žehličkou. Vosk, který už byl mezi papíry v tekutém stavu, se do látky rychle a rovnoměrně vpil. Tento postup od té doby používám, protože látku s voskem nemusím dlouho zahřívat a obávat se připálení a tmavých skvrn.

 

 

Ubrousek po navoskování docela rychle vychladne a je připravený k použití. Doporučuji ho skladovat rozložený nebo stočený do ruličky. Ubrousek je omyvatelný ve vlažné vodě. Když se časem vrstva vosku ztenčí nebo v ohybech odrolí, můžete ho snadno výše uvedeným postupem dovoskovat.

 

 

Voskované ubrousky jsou skvělým pomocníkem pro všechny, kdo se snaží ve své domácnosti omezit plasty. Využijete je např. k zabalení svačinky, na přikrytí misek, otevřených sklenic a potravin v lednici, atd., zkrátka všude tam, kde jste dosud používali mikrotenové sáčky, fólii nebo alobal.

 

DIY sadu 3 bavlněných ubrousků a plát vosku k jejich navoskování najdete v našem Fler obchůdku Hadry domů.