Dovolte, abych se představila. Jmenuji se Dagmar Prudká a Fler jsem objevila nedávno, když jsem chtěla koupit nějaký krásný dárek svým blízkým. Jsem nadšená. Tolik tvořivosti, tolik zdvořilosti a soudržnosti, tolik krásného zboží – no vypadá to jako v ráji! Opravdu. Mám z Fleru velmi pěkný pocit. Dobře a bezpečně se tady nakupuje. Dokonce se člověk může i vyjádřit.

A teď mi dovolte, abych se pokusila vám všem naznačit, o co mi jde. Můj manžel je sociolog. Nedávno se svojí kolegyní vydal analýzu charakeristik klientů Naděje o.s., která se jmenuje „Kudy ke dnu“ a jako první mapuje situaci bezdomovců v České republice. Byla jsem první, kdo ten materiál četl a musím přiznat, že mi šel mráz po zádech.

Nastala zima a lidi v ulicích, žijící bez střechy nad hlavou ( a tedy i bez domova) se ocitají v bezprostředním ohrožení smrtí. Chtěli byste pomoci zachránit aspoň jeden lidský život? Chcete pomáhat, být solidární s lidmi, žijícími na ulici? Už nechcete slyšet v médiích, kolik lidí umrzlo venku během zimy, o Vánocích? Stačí, když pošlete DMS NADEJE na číslo 87777 občanskému sdružení Naděje, které zabezpečuje tu nejzákladnější pomoc pro ty, kteří se octli ve velké nouzi. Z částky 30,- Kč jde 27,- Kč přímo k nim do Naděje.

Jsou mezi námi lidé bez domova, kteří nemají často ani co jíst. Zbývá vám jídlo? Zkuste se dohodnout třeba v nejbližším azylovém domě, nebo v centru pomoci lidem bez domova a oni si odtud přijdou pro jídlo, které vám zbylo. Jen v Praze je takových zařízení víc než dvacet. info@ayzlovedomy.cz; www.nadeje.cz; www.armadaspasy.cz; nebo www.charita.cz.

Když máte přebytek trvanlivých potravin, můžete oslovit Potravinové banky. Ty jsou v Praze a Ostravě. Tam jsou samozřejmě moc rádi, když se s nimi dohodnete, že si mohou přijet třeba pro kompoty, konzervy, těstoviny, rýži, cukr, mouku a tak podobně.

Umíte si představit, že U Bulhara ve středisku Naděje musí denně nakrmit 400 lidí? A někteří se „otočí“ještě jednou.

Víte, napřed se mi taky zdálo, že smrdí, jsou opilí, obtěžují a odvracela jsem se od nich s odporem. Ale teď vím, že to není vždycky jen jejich chyba, že ne každý se dokáže sám o sebe postarat.

Moto v knize Kudy ke dnu: „Jednou padneš dolů a už si nevěříš.“ (Hrdinka filmu Pretty Woman)

Proto jsem si dovolila vás tímto oslovit, abychom zkusili pomoci. Třeba jen tím, že tuto informaci sdělíte dál ... děkuji