Milí čtenáři,

protože se blížil konec školního roku, tedy doba, kdy se ve školách či školkách, vyráželo na různé výlety, nemohli jsme ani my, zaměstnanci a uživatelé Sdružení Filia, zahálet a vydali jsme se na výlet do papouščí ZOO v Bošovicích, které se nacházejí necelých 30 km od Brna.

Sraz byl o půl deváté ráno v budově hlavního nádraží v Brně. Poté jsme všichni společně pěšky dorazili na zastávku Uhelná, kde jsme nasedli na autobus č. 610 a vyrazili směr Bošovice. ZOO jsme po vystoupení z autobusu nalezli poměrně snadno, neboť se nachází přímo u hlavní silnice asi pět minut chůze od zastávky.

Po zaplacení vstupného jsme se ocitli v království desítky papoušků původem z Austrálie, Afriky, či Ameriky. Je zde opravdu nepřeberné množství těchto opeřených stvoření v různých barvách a velikostech. Někteří z nich jsou ve své domovské krajině ohroženými druhy, jiní se vyskytují v hojnějším počtu, někteří se před námi schovávali, jiní po nás zvědavě pokukovali, a někteří s námi i vesele švitořili.

Je pravda, že celý areál této unikátní zoologické zahrady je sice trochu menší, ale velice útulný a příjemný. Navíc se postupně rozrůstá o další voliéry a nové papouščí přírůstky. Menší prostor navíc skýtá jisté výhody v tom, že nebyla možnost někde v areálu zabloudit a vždy jsme se nakonec všichni pěkně a bez problémů našli.

Spolu s uživateli jsme si celou Zoo v klidném tempu prošli a prohlédli. Samozřejmě se celý výlet neobešel bez fotografií na památku, či zakoupení nějaké maličkosti v obchůdku se suvenýry, nacházejícího se hned u hlavního vchodu.

Mnozí z nás také využili možnosti dát si něco dobrého v přilehlém občerstvení, ať už se jednalo o kávu, limonádu, zmrzlinu či něco dobrého k snědku. :-)

Po výletě jsme pak společně vyrazili na návštěvu k paní Ivě, která kdysi ve Filii pracovala, a která v Bošovicích bydlí. Paní Iva nás vřele přivítala a poté nás všechny provedla po svém hospodářství, ve kterém chová všechno možné: slepice, králíky, býky, prasata... Musím říct, že starat se o takové množství hospodářských zvířat musí být dost časově i fyzicky náročné.

I zde nás čekalo menší občerstvení v podobě kávy, limonády a domácí buchty.

Kolem jedné hodiny odpolední jsme se s paní Ivou rozloučili, poděkovali jí za pozvání a příjemné posezení, a vyrazili jsme směrem k autobusu a zpět do Brna.

I přes horké letní počasí jsme si výlet všichni užili a těším se na to, co podnikneme příště.

Barbora Votavová