Jsem pyšnou dvojnásobnou svědkovou. A jelikož si důvěry mé sestry a mé přítelkyně velice vážím, jelikož jejich svazkům věřím, ráda každý rok vymýšlím blahopřání a dárek, které vychází z tématu výročí.

Tak tedy první výročí - výročí bavlněné. Nabízely se kapesníčky s vyšitými monogramy. Ano, i v dnešní době. Nejsem ve výšívání nikterak zdatná, vivat řetízkový steh a trpělivost mé babičky, když mě ho kdysi dávno naučila.

Druhé výročí - papírové. To ve schránce přistála sada DIY na větrníky, papír, ze kterého se větrník vystřihuje, může být popsaný přáním, moudry, vyznáními... A větrníky zapíchnuté na balkoně do květníku se spolu ve větru vesele točí, jak ten život utíká... Byl to první nápad. Ale hodí se i knížka, vtipná či moudrá. Nebo kousek umění, grafika apod. 

Třetí výročí -  kožené. Album v kožené vazbě na společné fotografie...? Nabízí se ovšem i kožené capáčky pro miminko, jelikož to tak občas chodí, že se po svatbě rodina rozrůstá a rozrůstá... 

Čtvrté výročí - květinové. To se na zahradě na chalupě zasadí třeba borůvkový keřík... Je navýsost symbolické, když  darovaný strom či keř plodí. Slova blahopřání pak jdou ruka v ruce...

Páté výročí - dřevěné. Dlouho jsem si lámala hlavu. Až jsem tu na Fleru pořídila nenápadnou dřevěnou tabuli (tabulku) na zeď na psaní vzkazů. Vzkazy nemusí být nutně jen "mlíko, kečup, polohrubá mouka, balsamický ocet...", že? A nezapomeňte třikrát vše zaťukat.

Šesté výročí - železné. Tady již šlo do tuhého. Vše opět zachránila symbolika. A sklep, kde se po dědovi schovával poctivě prorezlý těžký řetěz. K tomu se přidá zámek a vše dohromady ještě může posloužit. A co má řetěz společného s manželstvím? Je pevný, svazek bezpečně zamčený, nezdolný... tam se toho najde!

Sedmé výročí - vlněné (případně měděné). Pokud byla svatba v zimě, ano, nabízely by se rukavice, aby nezáblo, až se ti dva povedou za ruce... A ponožky se hodí vždy, ať není toho patosu příliš mnoho. Hlavně klid a nohy v teple. 

Osmé výročí se blíží. Bronzové či plechové. Přemýšlím, nápad už se klube. Třeba napadá i něco vás?