Kdysi jsem vám slíbila, že se přiznám k další mé osobní lásce. Uzly i drátování už jsem tady prezentovala, s waldorfskými panenkami se pochlubila, takže je ta pravá chvíle se přiznat k lásce k papíru. Zásadní pro mne byli Vránovi a jejich lidově stylizované vystřihovánky do oken. Snažím se jejich čistou bílou krásou zdobit byt alespoň na vánoce, ale znáte to - času málo a ještě méně, momentálně oprašuji loňské a předloňské zbytky.

 Ilustrační foto z webu Vránových:

Ani nevím jak, snad možná proto, že jsem odjakživa vrtal a šťoura a že je Čína jako vynálezce papíru současně velmocí v papírových vystřihovánkách, samozřejmě jsem na své cestě potkala také čínské lidové vystřihovánky. I když jsem se tomu věnovala poctivě a poměrně dlouho, stejně jsem jejich dokonalost nikdy nepochopila. Jak je možné TOHLE vystříhat?

https://www.youtube.com/watch?v=D2EzpteYuoM&feature=related

Přes přízeň, ke které jsem se přivdala, jsem krátce nakoukla také mezi polské wycinanki, ale ty mi moc neseděly - byly už moc barevné a stylově svázané do typického folkartu.

Podstatně zajímavějším polem působnosti byly černé siluety, připomínající rokokové postavičky ze známých černobílých dekorů porcelánu a výšivek. Buď jdou autoři tímto směrem a tvoří portréty a reálie podle fotografií, nebo jim naopak poetika černobílé stylizace dává možnost rozehrát fantastické světy. Velmi často se autoři odkazují na památku H.Ch.Andersena, neboť tento slavný muž se vystřihovánkám také systematicky věnoval.

Úplně na konci si nechávám zase něco orientálního a tím jsou fascinující kirigami, jinak hezky česky pop-up cards - tedy prostorové vystřihovánky. Následuje jedno reklamní, nicméně hodně pěkné video na youtube: https://www.youtube.com/watch?v=24nPyaxErUU

a jedno video s postupem výroby

https://www.youtube.com/watch?v=PQ8sr_9NyHY&feature=related

nebo že by ještě jedno?

https://www.youtube.com/watch?v=5G8slBy2zcE&feature=related

 

Toto všechno jsou věci, které člověk dokáže pochopit, vyzkoušet a pokusit se je taky po svém zrealizovat. Přijměte prosím pozvání někam, kde mé chápání končí http://www.petercallesen.com/


 

Doufám, že krátká exkurze do světa papírových vystřihovánek pro vás byla inspirující. A to jsme ještě nezdůraznili mnohostrannost využití ani cenovou dostupnost takového hobby. Možná někdy příště :-)

 

P.S.: Doporučuji používat kvalitní papír. Když už se s tím člověk tak piplá...