Za tajemstvím mapy z Avebury

Co spojuje tato dvě místa? Avebury a Jižní Sendvičovy ostrovy.

IslandsDiagram

 

 

 

 

 


 

 

 

AVEBURY trocha historie a faktů

  • Největší kamenný kruh v Evropě. Vnější průměr cca 330m (není přesně pravidelný). Severní kruh 98m a jižní kruh 108m.
  • Vnější kruh má průměr cca 420m, Příkop byl hluboký 11m a široký 21m. Nalezly se v něm datovatelné nálezy až do r.  3300př.n.l.
  • Celkem mohlo Avebury obsahovat přibližne 600 kamenů (podle vykopávkami zjištěných otlacích v půdě v místech původních kamenů.)
  • Do dnešní doby přežilo 76 z nich a minimálně o dvaceti dalších se ví, kde jsou pod zemí.
  • Kameny se pohybují váhou do 40t. Největší dochovalý je v centru severního kruhu (kámen I na plánku). Ten překaračuje 100t. Největší nedochovaný byl tzv. Obelisk v jižním kruhu, který  bohužel padl za obět´vandalskému ničení  v 17 a 18 stol. , který byl kruhového tvaru a měřil skoro 6,5m na výšku a 3m na šířku. Odhadem mohl vážit přes 120t.
  • První písemné záznamy o tomto místě pochází z roku 939 n.l.
  • Dodnes můžete části kamenů nalézt ve zdech tamních domů. A dokonce i na stavbu kostela použili tyto "pohanské kameny".
  • Ničení  kamenů mělo několik fází: Počátkem 14.stol byly kameny označeny za ďábelské, názvy jako ďáblova židle, ďáblova značkovací železa, ďáblovy kruhy.... A nejspíše na popud církve  mnoho z nich bylo povaleno do vedle předem vykopaných jam (viz plánek). O tom se nám dochoval důkaz pod kamenem č.9 tzv. holičův kámen. Pod ním byla nalezena v roce 1930 kostra muže, který byl při této akci pravděpodobně kamenem rozdrcen a v jeho kapsách se nalezl kožený vak obsahující nůžky, lékařskou sondu a pár mincí z období 1320-1325
  • Tato událost se zdá, měla velký efekt a zastavila tak vandalismus na delší dobu. Ještě v 18. a 19. století se o tom vyprávěly v okolí zkazky.  Navíc krátce poté r. 1349 bylo obyvatelstvo vesnice i okolí zdecimováno Černou smrtí. A přeživší měli určitě jiné věci na práci...
  • Ničení vyvrcholilo koncem 17.stol. a začátkem 18.stol., kdy byla většina stojících kamenů zničena. Kolem rozdělali oheň a poté, co se kámen zahřál, ho polévali vodou, aby zvetšili praskliny. A poté kámen rozbili a použili na stavby po okolí.
  • Začátkem Viktoránské éry byla většina kamenů v Avebury buď pod zemí, povalených a v nejhorším případě zničených. Začlo se stavět i více domů v samotném kruhu. To zastavil až Sir John Lubbock skoupením zbytků volné půdy v kruhu a podporou stavby domů spíše vně než uvnitř.
  • Od té doby je to s Avebury už jen lepší a lepší. Většina stojících kamenů je práce nadšenců za poslední  století. A od roku 1955 se na kameny, kromě narovnání středových v severním kruhu, už vůbec nešáhlo.

Informace z Wikipedie a Avebury netu.

mapa1_jinak

A toto je jeden z důvodů, proč se snažíme zorganizovat tuto epedici. Jestli se dá v praxi ověřit teorie přímo na této oblasti.

Po dlouhém piplání s překrytím Avebury na mapě v GoogleEarth (což si každý může osobně vyzkoušet), můžete výsledky spatřit okolo. Samozřejmě může spousta lidí namítat, že kruh přesně nesedí. Ano, i já s tím mám problém. Bohužel - oblast je Sendvičová tektonická deska a je velmi vulkanicky aktivní.(obrázek níž na stránce) I samotné ostrovy jsou sopky. Takže jen za posledních 5000 let se ostrovy mohly pohnout o 5-10km. To je stáří udané moderní vědou. Pokud budeme uvažovat, kdy mohly být ostrovy naposledy obyvatelné, museli bychom se posunout dále do minulosti a to už i fyzický posun ostrovů může  být větší než oněch 10km. Z toho může vzniknout ona nepřesnost překrytí na mapě.

Ale to by ani mě nestačilo a tak jsem přemýšlel dál. Je to kruh a není kulatý? Co to znamená? A jelikož tyto Megalitické monumenty nemají nikdy jen jeden význam, musí tu nějaký být.

Vědci se domnívají, že ten, kdo Avebury stavěl, nebyl schopný udělat vnější kruh kulatý. Tomu se mi ale nechce věřit. Vnitřní kruhy, Stonehenge a i jiné kruhy v Anglii jsou přesně kulaté. Takže to u mě neobstojí, že by nebyl stavitel schopen něčeho takového, kdyby chtěl. Takže nejspíš nechtěl. A pokud už s balvany, některými až o váze více než 100t dokázali manipulovat, tak je umístnili tak, jak chtěli podle plánu.

A pokud bych já měl udělat přesný kruh v poli za domem, stačí mi k tomu kolík a dostatečně dlouhý provázek...

Jak je vidět z následujícího obrázku, Avebury je mapou Země se znázorněným rovníkem, osou skloněnou o cca 23° a lehkým zploštěním na pólech.
Zároveň je podle mě obvodový kruh (nekruh) i znázorněním přesné geografické oblasti v antarktidě.

Šel jsem ještě dál a to na náledujících obrázcích (detaily níž na stránce). Při dalším zvětšení překrytí Avebury na GoogleEarth, sedí půlměsíc celkem přesně přes Sandwichovy ostrovy a zadní rovná formace kamenů ( i-x ) by mohla zpodobňovat zlom, kde se rozjíždějí dvě tektonické desky.

Další obrázek je ze severní části kruhu, kde některé vrcholky na mořském dně sedí s kameny A,B,C a mezi valy, které jsou v Avebury (černé čárky) je zajímavý útvar, který připomíná val, nebo nějakou hradbu.

Dále - největší kámen, který byl v Avebury byl, tzv.obelisk, označoval polohou Saundersův ostrov. Bohužel se nedochoval.

V okolí Avebury se stále objevují kruhy v obilí, jen za loňský rok jich bylo okolo deseti.

Další důkaz této teorie jsem nedávno nalezl v knize od Ralpha Ellise - Thoth Architekt vesmíru.

map

Zde autor rozebírá do hloubky kruh v Avebury. Podává teorii, že se jedná v podstatě o mapu Země a výpočty zjistil dle počtu kamenů zeměpisné umístění obou znázorněných lokalit. (Obrázek vlevo, použit s osobním svolením autora, s kterým jsme v kontaktu. Bohužel má už na dobu expedice něco jiného. Jinak by se knám velice rád připojil.)

U horního kruhu, který znázorňuje i tvarem Stonehenge (kameny I.II.III), si můžeme lehce ověřit (je vzdálen co by kamenem dohodil), že se jedná právě o něj. Bohužel druhá lokalita ( i-x ) leží v těžko dostupné Antarktické oblasti a s tou už to tak lehké nebude.

 

Animace překrytí kruhu na dně.

animace_obdelnik

Nejen tedy podle mne tyto ostrovy mohly být kdysi obydlenynebo alespoň navštíveny a je pravděpodobné, že by se tam daly najít nějaké stopy.

Nejlepší odhad co by se dalo nalézt, vzhledem k tomu, že ostrovy jsou vulkanicky aktivní - by bylo něco podobného Pompejím a oblasti  okolo Vesuvu. Zachoval by se tak dokonalý obraz s možností přesné datace, ať už z nálezů, nebo z popela rozptýleného při erupci po celé zeměkouli ve stejně starých vrstvách.

Nebo by se zde mohly nacházet alespoň nejaké pozůstatky kamenných staveb atd.

V nejhorším případě je vše pod vodou,  pár metry popela, nebo zničeno.

Záleží na tom, kolik budeme schopni shromáždit peněz. Podle toho se bude odvíjet počet členů expedice.Rádi bychom měli minimálně 3-5 členný tým Účast nám přislíbil známý český egyptolog a spisovatel Jaromír Kozák.Který má na svém kontě přes 20 vydaných knih. Dále moje maličkost , třetí a čtvrtý člen ještě není jasné kdo bude. Samozřejmě čím více peněz získáme, tím více lidí by se mohlo připojit. Víc hlav víc ví, víc očí víc vidí a víc rukou víc vykope.

Toto souostroví je velice nedostupné. Naposledy zde byla expedice z National Geographic před sedmi lety. Objeveny byly roku 1775 Jamesem Cookem. A neřekl bych, že na nich mezitím stanulo mnoho lidí. A pokud, tak určitě nehledali starověké ruiny.

 

Detail_brana_sever

Zvětšená severní část kameny A,B,C  jakoby mezi valy byla nějaká zábrana.


Detail_sandwich

Při zvětšení spodního kruhu v Avebury poměrně přesně sedí tvar půlměsíce na ostrovy a rovný tvar, jakoby zadek písmene D, znázorňoval podmořské pohoří, kde se od sebe vzdalují dvě tektonické desky.

 

tektonika

Obrázek tektonické aktivity okolo ostrovů

 


Flag Counter